Litvanija: Zabrana prodaje energetskih pića maloletnima

Izvor: B92, 15.Maj.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija: Zabrana prodaje energetskih pića maloletnima

Litvanija je danas odlučila da, iz zdravstvenih razloga, zabrani prodaju energetskih napitaka maloletnicima čime je postala prva zemlja u okviru EU koja je uvela takvu meru.

Nova mera će stupiti na snagu u novembru, odlučio je litvanski parlament u kojem je 88 od 96 prisutnih poslanika podržalo tu inicijativu, dok je osam bilo uzdržano.

Ministrastvo zdravlja ukazalo je da zabrana predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presedan u okviru EU gde većina zemlja samo preporučuje maloletnicima da ne piju takve napitke.

"Po našim istraživanjima, većina drugih zemalja dala je samo preporuke, ali ne i zabranu", rekao je zvaničnik tog ministarstva Almantas Kranauskas.

"Nadam se da će ovo poslužiti kao podsticaj drugim zemljama. Mnoge od njih i dalje oklevaju, možda pod uticajem industrije energetskih napitaka", dodao je on.

Korišćenje energetskih napitaka može izazvati zavisnost i hiperaktivnost zbog velike koncentracije šećera, kofeina i drugih sastojaka koje ti napici sadrže, objasnio je Kranauskas, dodavši da neki naučnici upozoravaju da ti napici mogu podstaći mlade i da probaju drogu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Litvanija: Zabrana prodaje energetskih pića maloletnima

Izvor: BKTV News, 15.Maj.2014

Litvanija je danas odlučila da, iz zdravstvenih razloga, zabrani prodaju energetskih napitaka maloletnicima čime je postala prva zemlja u okviru EU koja je uvela takvu meru.. . Nova mera će stupiti na snagu u novembru, odlučio je litvanski parlament u kojem je 88 od 96 prisutnih poslanika podržalo...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.