Linkevičijus: Pregovori mogu i pre januara

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2013, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linkevičijus: Pregovori mogu i pre januara

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA LITVANIJA će, bez obzira na neka neslaganja u bliskoj prošlosti između zvaničnog Beograda i Viljnusa, kao trenutni predsedavajući EU, u potpunosti podržati proces evropskih integracija Srbije. To je poruka s kojom će u sredu u srpsku prestonicu, pravo iz Brisela, stići ministar spoljnih poslova ove zemlje i predsedavajući Saveta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << EU Linas Linkevičijus, koji će u četvrtak imati zvanične razgovore sa srpskim državnim vrhom. - Srbija je deo veoma važnog regiona. Ova poseta je bila planirana još na samom početku našeg predsedavanja i predstavlja deo naših važnih aktivnosti kao predsedavajućeg EU - ističe u intervjuu za "Novosti" Linas Linkevičijus, koji posle Beograda putuje i na Kosovo. * Sa kojim porukama dolazite? - Razgovaraćemo najviše o angažovanju na primeni do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom. Poznato je koliko je to važno. Svi bi voleli da vide da ovaj proces teče nesmetano. To, da tako kažem, nije zvanični uslov, ali u suštini jeste preduslov, da bi se tokom našeg predsedavanja planiralo održavanje prve međuvladine konferencije kojom i zvanično otpočinju pristupni pregovori za članstvo Srbije u EU. * Znači, bez implementacije nema pregovora? - Ukoliko se implementacija sprovodi bez problema, to će mnogo pomoći u pripremi konferencije. U suprutnom, ako proces eventualno bude problematičan, mi možemo da učinimo sve što je u našoj moći, ali to zaista ne bi bilo dovoljno za početak pregovora tokom našeg predsedavanja. * Evropska komisija vas je nedavno zamolila da u rasporedu vaših aktivnosti, za svaki slučaj, ipak ostavite slobodan termin za otpočinjanje pregovora, iako se, u prvi mah, očekivalo da će se to dogoditi tek početkom sledeće godine? - Tačan datum nije odlučen. Ali, mi smo spremni. Ako situacija to bude dozvolila, bićemo srećni da pristupne pregovore sa Srbijom započnemo još tokom predsedavanja Litvanije. * Koliko ste se u tome angažovali, s obzirom na neke razmirice koje smo nedavno imali? - Bićemo, kao što sam već istakao u više navrata, pozitivni prema procesu evropskih integracija Srbije i imaćemo potpuno nepristrasan stav. Bićemo fer posrednici, konstruktivni i pomoći ćemo Srbiji da se još više približi EU. * Dakle, šta je realnije: da pregovore započnemo već u ovom polugođu ili u januaru? - Lično, verujem da je moguće da prva međuvladina konferencija bude organizovana tokom našeg kružnog predsedavanja Unijom. Ali, ne zavisi sve samo od nas.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Litvanski ministar: Podrška evrointegraciji Srbije

Izvor: Beta, 24.Jul.2013, 10:11

BEOGRAD, 24. jula 2013. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Litvanije koja sada predsedava EU, Linas Linkevičijus izjavio je da će njegova zemlja podržati evrointegraciju Srbije, bez obzira na neslaganja u bliskoj prošlosti izmedju Be.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.