Kina pokrenula buru – traže hitno objašnjenje VIDEO

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 16:33

Kina pokrenula buru – traže hitno objašnjenje VIDEO

Francuska i Estonija, Litvanija i Letonija izrazile su zaprepašćenje što je kineski ambasador u Parizu doveo u pitanje da li je Krim deo Ukrajine.

Na pitanje o svom stavu o tome da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador Lu Šaje rekao je u intervjuu koji je u petak emitovala francuska televizija da je on istorijski deo Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga je Ukrajini ponudio bivši sovjetski lider Nikita Hruščov.

Francuska je odgovorila u nedelju izrazivši "punu solidarnost" sa svim pogođenim savezničkim zemljama za koje je rekla da su stekle nezavisnost "posle decenija ugnjetavanja".

"Konkretno, Ukrajina je međunarodno priznata u okviru svojih granica, uključujući Krim, 1991. godine. Priznala ju je cela međunarodna zajednica, uključujući Kinu", rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je dodao da će zvanični Peking morati da razjasni da li ovi komentari odražavaju stav cele zemlje ili ne.

Tri baltičke države, koje su bile deo Sovjetskog Saveza, reagovale su na isti način kao i Francuska. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar.

Izjavu kineskog diplomate prokomentarisao je i Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kaže da Lu Šaje ponavlja rusku propagandu. "Čekamo zvaničnu reakciju Pekinga. Da li je ovo stav Kine ili mišljenje ambasadora", pita se Geraščenko.

"Takve izjave su ozbiljne i ugrožavaju međunarodni poredak", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.