Kad legenda o tunelu ispod nacističkog logora postane stvarnost

Izvor: B92, 05.Mar.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad legenda o tunelu ispod nacističkog logora postane stvarnost

Najmanje 80.000 ljudi - pretežno Jevreja - stradalo je u nacističkom logoru Ponar na teritoriji današnje Litvanije, piše Njuzer.

Ukupan broj žrtava najverovatnije je mnogo veći, a naći se u Ponaru u ono vreme značilo je samo jedno - smrt.

Ipak, vremenom se rodila legenda da je nekoliko zatvorenika uspelo da iskopa tunel i pobegne na slobodu.

Nikakvih materijalnih dokaza za njegovo postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije bilo, osim svedočanstava nekolicine preživelih, ali čak ni kada se jedan od muškaraca vratio na teritoriju bivšeg logora, nije uspeo da pronađe tragove prolaza.

Tako je bilo sve do prošle godine, kada je magazin "Smitsonijan" objavio neverovatnu priču o "Gorućoj brigadi", grupi logoraša koja je uspela da se spase zahvaljujući ogromnoj snazi volje.Ostatke iskopanog tunela pronašao je međunarodni tim arheologa, geofizičara i istoričara, 72 godine posle ovog podviga.

Goruća brigada sastojala se od oko 80 logoraša koji su imali zadatak da iz masovnih grobnica vade i spaljuju mrtva tela (jedan od njih je jednom prilikom otkrio leš svoje supruge). Nacisti su priblegli ovom potezu da bi prikrili tragove počinjenih zločina jer su im se približavale Sovjetske snage.

Vezani lancima i živeći na bednim obrocima od vode, zemlje i krompira, muškarci su kašičicama i golim rukama nekako iskopali 33.5 metara dugačak prolaz ka šumi koja je okruživala Ponar.

Kada je otkriveno da beže, nacisti su počeli da pucaju po njima. Preživelo je samo 11 logoraša.

Poslednji preživeli član brigade bio je Motke Zajdel, koji je preminuo 2007. godine.

Kada se poslednji put obreo na ruševinama Ponara, rekao je: "Evo me ovde, sa svojom decom, koja imaju svoju decu. I ona su nam se pridružila danas. Vidite li?".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.