Ipak je vreme za tenkove: Spremni da kupe od Nemaca

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 20:37

Ipak je vreme za tenkove: Spremni da kupe od Nemaca

Litvanski savet za odbranu odlučio je da pokrene pregovore o kupovini tenkova leopard 2 od Nemačke.

To je saopštio novinarima ministar odbrane Arvidas Anusauskas, budući da ova članica NATO-a želi da izgradi tenkovski bataljon.

Leopard 2 proizvodi Kraus-Mafei Vegman, deo nemačko-francuske tehnološke grupe KNDS.

"Naša namera je da napravimo tenkovski bataljon, ali mnogo će zavisiti od uslova, kao što je cena o kojoj se dogovorimo. Tako da ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još da navodim detalje“, rekao je on.

Nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, NATO je obećao da će ojačati svoje prisustvo na istočnoj granici Alijanse.

Litvanija, sused Rusije i Belorusije, trenutno ne koristi tenkove. Planirano je da nova tenkovska jedinica bude spremna za borbu do 2030. godine.

Nemačka se obavezala da će do 2027. godine trajno rasporediti u Litvaniji borbeno spremnu brigadu sa oko 4.800 vojnika, što će biti prvo stalno angažovanje nemačkih trupa u inostranstvu od Drugog svetskog rata.

Litvanija je nedavno preuzela konačnu isporuku porudžbine 91 nemačkog borbenog oklopnog vozila bokser u vrednosti od 670 miliona evra (727,71 milion dolara), koje je naručila 2016. godine, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.