I Litvanija traži saradnju sa Hagom

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Litvanija traži saradnju sa Hagom

BEOGRAD - Uprkos nameri Evropske komisije da preporuči državama-članicama Evropske unije da odmrznu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, do toga po svemu sudeći neće doći jer se tome, osim Holandije, protivi i Litvanija.

Kako nezvanično saznajemo, EK će preporučiti, u redovnom godišnjem izveštaju koji će naredne nedelje biti predstavljen članicama Unije da odmrznu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom. U izveštaju će biti pohvaljena odluka srpske vlade o jednostranoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, uz ocenu da se time sprovode važne reforme u cilju dostizanja evropskih standarda. Prema navodima iz izveštaja, Beograd je dokazao privrženost evropskoj integraciji i poboljšao saradnju s Haškim tribunalom, iako još nije uhapšen Ratko Mladić.

I pored dobrih najava koje stižu iz EU, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga skeptičan je kada je u pitanju odmrzavanje sporazuma. On za Glas javnosti kaže da, za sada, u ovoj stvari nema nikakvog pomaka.

- Čak mislim da se situacija pogoršala jer izgleda da pored Holandije i Litvanija podržava uslovljavanje. Dakle, dok ne ispunimo svoje obaveze prema Hagu mislim da, nažalost, od odmrzavanja sporazuma neće biti ništa - smatra Varga.

Podsetimo, portparol Ministarstva spoljnih poslova Litvanije Rolandas Kačinskas izjavio je nedavno za Danas da je veoma važno da zvanični Beograd preduzme konkretne i važne korake u cilju postizanja pune saradnje s Tribunalom u Hagu kako bi Srbija dalje napredovala u svojim evropskim integracijama. Ipak, Kačinskas je juče za Glas istakao da Litvanija „podržava evropske perspektive Srbije“.

- Mi podržavamo stupanje na snagu Privremenog sporazuma. Ipak, odluka o odmrzavanju tog sporazuma treba da bude doneta konsenzusom svih zemalja članica EU - rekao je Kačinskas.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.