Hapšenja zbog Azotare: Uhapšen bivši načelnik DB-a!

Izvor: S media, 23.Apr.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog "Azotare": Uhapšen bivši načelnik DB-a!

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije započeli su danas akciju hapšenja zbog zloupotreba u pančevačoj "Azotari", potvrđeno je S media portalu.

Martinović: Stupar finansijer SNS-a

Dušan Stupar, jedan od uhapšenih, srpskoj javnosti je poznat kao bivši načelnik Resora državne bezbednosti Beograda u vreme osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista nakon koje je Slobodan Milošević došao na vlast. Stupar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je sedam godina bio direktor predstavništva Univerzala u Moksvi, ali je kasnije postao i predsednik i generalni direktor tog preduzeća, preneo je "Danas".

Taj list piše da se sumnja da Stuparu osnovni kapital potiče od porodice Milošević, ali da se njegovi kasniji poslovi dovode u vezu sa Miletom Jerkovićem i mrežom privatizovanih firmi koje je u Srbiji, posebno u Vojvodini, izgradio najpre Antun Stanaj, a potom nasledio i nadogradio odbegli narko-bos Darko Šarić.

SRS tvrdi da je Dušan Stupar finansijer predsednika i zamenika predsednika SNS-a, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Potpredsednik SRS-a Aleksandar Martinović u izjavi dostavljenoj medijima naveo je da je Stupar „ne samo finansijer nego i Nikolićev blizak prijatelj".

Dnevni list "Blic" je podsetio da je "Univerzal holding" godinama bio najveći trgovac veštačkim djubrivom i da je u njemu radio i nekadašnji direktor Azotare Vujadin Janković.

Kako saznajemo u vrhu MUP-a, na saslušanju se nalazi sedam osoba; neke od njih bile su pozicionirane u samom vrhu "Azotare", a neke su zaposlene u Agenciji za privatizaciju, u vreme kada je, kako se sumnja, došlo do sporne privatizacije ove fabrike.

Uhapšeni su bivši generalni direktor "Azotare Pančevo" Vujadin Janković, član vlasničkog konzorcijuma Dušan Stupar, bivša direktorka Centra za kontrolu privatizacije Julijana Vučković i Čedomir Ivković iz "Servo Mihalj inženjeringa", rečeno je Tanjugu u tužilaštvu i policiji.

Uhapšena su i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin, a još se traga za Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom koji za sada nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Naš izvor dodaje da akcija nije okončana i da će tokom dana još lica biti pozvano na saslušanje.

Za sada, Tužilaštvo sumnjiči devet osoba da su oštetili "Azotaru" za oko 8,3 miliona evra, a pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra.

Beogradski mediji pisali su ranije da je pančevačka "Azotara" primer nekažnjene pljačke građana Srbije kroz privatizaciju.

"Azotara" je, naime, prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme „Arvi“ i „Saniteks“ i beogradski „Univerzal holding“ čiji je vlasnik Dušan Stupar.

Savet Evrope hvali i kritikuje Srbiju

Brisel: Srbija ne ispunjava pravne standarde za EU

Azotara "uništena" lošim ugovorima

Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu 2007. razmontirao je pogon „Karbamid 2”, najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Agencija za privatizaciju tvrdi da je postupala po zakonu

Kolegijum i zaposleni u Agenciji za privatizaciju saopštili su, povodom današnjih hapšenja zbog nepravilnosti u privatizaciji Azotare u Pančevu, da su u toj privatizaciji postupali u skladu sa zakonom.

"Agencija za privatizaciju i njeni zaposleni su u konkretnom slučaju privatizacije HIP Azotara Pančevo i kontrole izvršenja ugovornih obaveza postupali zakonito", navodi se u saopštenju povodom hapšenja jednog od članova Kolegijuma Agencije za privatizaciju J.V.

Napominje se da o svom poslovanju Agencija redovno obaveštava sve organe zadužene za kontrolu i nadzor rada Agencije, a to su ministarstvo nadležno za poslove privatizacije, Vlada Srbije i skupštinski Odbor za privatizaciju.

"U vezi sa aktuelnim hapšenjem, zlonamerno se naglašava jedino odgovornost zaposlenih u Agenciji i to pre odluke nadležnih pravosudnih organa. Ističemo da ovo nije prvi put da Agencija, odnosno njeni zaposleni iako politički neutralni, bivaju javno zloupotrebljeni i označeni kao deo korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji", novode iz Agencije za privatizaciju.

S media portal još u petak najavio je da će zbog spornih privatizacija, na čijem rešavanju insistira i Evropska komisija, u Srbiji uslediti hapšenja. Opširnije OVDE!

(S media, Tanjug)

Foto: Beta, arhiva

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.