Hapšenja zbog Azotare

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog Azotare

Pančevo -- Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala započeli su jutros akciju hapšenja zbog zloupotreba u pančevačkoj "Azotari". Uhapšeno je sedam osoba.

Kako saznaje B92, u akciji uz pripadnike SPBOK učestvuje i Tužilaštvo za organizovani kriminal, a akcija će biti nastavljena tokom dana.

Privatizacija "Azotare" jedna je od privatizacija koja je na spisku problematičnih, čije preispitivanje se traži. Uhapšene osobe se sumnjiče da su zloupotrebama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštetile "Azotaru" za više od od osam miliona evra.

Istraga o privatizacijama u Srbiji dovela je do novih hapšenja. Zbog optužbi da su oštetili državu za oko 8,3 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra, uhapšeno je sedam osoba, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Među njima su nekadašnji suvlasnici "Azotare" i službenica Agencije za privatizaciju, koja nije naložila proveru ove firme.

U bekstvu su i dalje dva litvanska većinska vlasnika, Vidmantis Kučinkas i Simonas Kašus, a tužilaštvo najavljuje da ova hapšenja nisu poslednja.

Dačić je precizirao da su u toku informativni razgovori sa njima posle čega će biti odlučeno da li će im biti određena mera zadržavanja. On je novinarima u Palati Srbija rekao da među osumnjičenima ima i stranih državljana.

Podsećajući da je "Azotara" u Pančevu bila u državnom vlasništvu, ministar je naveo da se osumnjičeni terete za zloupotrebe prilikom privatizacije i to za deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Kako B92 saznaje, uhapšeni su: Dušan Stupar, bivši suvlasnik Azotare i suvlasnik Univerzala, Vujadin Janković, bivši direktor Azotare i predstavnik Univerzala i Julijana Vučković, koja iako zadužena za Azotaru u Agenciji za privatizaciju nije naložila sprovođenje vanredne kontrole niti je pokrenula postupak raskida ugovora. Uhapšeni su i Čedomir Ivković, Jovan Udički, Jelena Ivković, Milan Cvetićanin.

Prema našim saznanjima, sumnjiče se za sticanje protivpravne koristi od oko pola milijarde dinara i to prodajom samo jednog dela fabrike po triput većoj ceni nego što su kupili celu "Azotaru", a oštetili su i državu.

Bivši direktor "Azotare" i manjinski akcionar Vujadin Janković za "Insajder" je rekao da su prodaju izvršili većinski vlasnici Litvanci.

"Jasno je bilo da i Karbamid, koji je bio u funkciji u Azotari, kako je zovu Karbamid 1, a ovo je trebalo da bude Karbamid 2, ovde mnogi mešaju i u javnosti se stiče utisak da je to neki pogon koji je srce Azotare i da je srce izvađeno i da je Azotara ostavljena bez srca i to apsolutno nije tačno", kazao je on.

Izostala je tada i kontrola Agencije za privatizaciju, na čijem se čelu nalazila Vesna Džinić, koju je Mlađan Dinkić opisao kao jednu od svojih najboljih saradnica, a nasledio ju je njen prvi zamenik Vladislav Cvetković.

"Da vam kažem sve i da smo otišli, mi ne bismo imali nikakvu mogućnost da kažemo kupcu to ne možeš da radiš, ne možeš da raspolažeš", kaže on.

Na pitanje B92 zašto niko iz Agencije za privatizaciju nije otišao u "Azotaru", Cvetković kaže: "Zato što smo razmenjivali upravo ovu dokumentaciju gde on kaže - hoću da otuđim, mi kažemo ne možeš da otuđiš, ajmo da vidimo zbog čega ti to nameravaš da otuđiš šta je osnov za to otuđenje, da li se to uklapa u ugovor. Ne uklapa se, dakle prepiska sa kupcima postoji na dnevnom nivou".

Prema istraživanju "Insajdera", koji se ovom temom bavi već šest meseci, spisak odgovornih je mnogo duži. Istraživanje pokazuje da je najveća šteta nastala kada je posle raskida privatizacije, zahvaljujući odluci Vlade Mirka Cvetkovića, funkcionera Demokratske stranke, upravljanje Azotarom preuzelo drugo državno preduzeće - Srbijagas, na čijem je čelu funkcioner SPS-a Dušan Bajatović.

"Azotara", koja se do tada pola veka bavila proizvodnjom đubriva, praktično postaje trgovac pšenicom. Istovremeno, dug koji je u trenutku raskida privatizacije iznosio oko sto miliona evra, krajem prošle godine je dostigao oko 300 miliona.

SRS je reagovao na hapšenja, tvrdeći da je jedan od uhapšenih, Dušan Stupar, finansirao SNS. Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je demantovao ove navode.

Homen: Azotara privatizovana tokom vlasti DSS i G17

Gostujući u vestima B92, državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da "Azotara" nije na listi privatizacija čije preispitivanje je tražila Evropska unija, ali da se ovim pokazuje da će sve sporne privatizacije biti razjašnjene.

"To samo dokazuje da mi kao država, pre svega zbog sebe, ali i građana moramo da uradimo proveru svih tih privatizacija. Takođe je interesantno da su privatizacija Azotare, kao i sve one čije je preispitivanje tražila Evropska unija, nastale su u periodu od 2006 i 2007. godine, odnosno vezuju se za period kada su Vladom i Agencijom upravljali Demokratska stranka Srbije i G17. Bez obzira na to ko je u tom trenutku upravljao, mi moramo da istražimo sve, a ovo je samo pokazatelj da, i kad EU pita ili ne pita, pravosudni organi rade svoj posao", istakao je Homen.

Akcija hapšenja osumnjičenih za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare", prema njegovim rečima, pokazuje da nema zaštićenih.

"Očekujem da se sve sporne privatizacije istraže do kraja, jer ono što jeste i što će biti prioritet države, kada pričamo o evropskim intergracijama, jeste borba protiv korupcije", rekao je on za B92.

Homen je kazao da Evropska unija itekako podržava borbu protiv organizvanog kriminala i korupcije u Srbiji i podsetio da su pokrenuti postupci protiv 24 organizovane kriminalne grupe i da je zaplenjeno više od 350 milina evra.

U tom procesu je, međutim, ključna borba protiv korupcije, koja godinama izjeda srpsko društvo, dodao je on.

Homen je najavio nastavak provera svih spornih privatizacija, istakavši da neće biti zaštitećenih od krivičnog progona ukoliko se pronađu dokazi da su se bavili koruptivnim radnjama.

G17: Homen da ispita učešće DS u privatizaciji

Podom ovog slučaja oglasio se i G17 plus, koji je najoštrije demantovao "neistine" koje je izneo Homen.

"Nijedan član G17 PLUS nema nikakve veze sa privatizacijom Azotare, ali članovi Demokratske stranke itekako imaju", navedeno je u saopštenju te stranke.

G17 ističe da je pančevačka "Azotara" privatizovana 2006. godine, u periodu kada su ministar privrede i direktor Agencije za privatizaciju bili iz druge stranke.

"Ministarstvo ekonomije, vođeno kadrovima G17 plus, je u januaru 2009. raskinulo ugovor o privatizaciji Azotare jer je utvrđeno da Litvanci krše ugovor i protivpravno raspolažu imovinom fabrike. Homen treba da se bavi, pre svega, članovima svoje stranke, a posebno jednim visokim funkcionerom DS koji je nakon raskida privatizacije Azotare nekoliko puta vršio pritisak na Ministarstvo ekonomije da se raskid privatizacije poništi i fabrika vrati Litvancima", navedeno je u saopštenju G17 plus.

Funkcioneri ove stranke pozvali su Homena, kao i sve druge državne funkcionere da ne iznose neistine i ne zloupotrebljavaju javnu funkciju u predizborne svrhe.

Agencija za privatizaciju: Postupali smo zakonito

Povodom hapšenja Julijane Vučković člana kolegijuma Agencije za privatizaciju u vezi sa privatizacijom preduzeća HIP «Azotara» Pančevo, kolegijum i zaposleni Agencije za privatizaciju su saopštili da su Agencija za privatizaciju i njeni zaposleni su u konkretnom slučaju privatizacije HIP «Azotara» Pančevo i kontrole izvršenja ugovornih obaveza postupali zakonito.

O svom poslovanju Agencija redovno obaveštava sve organe koji vrše kontrolu i nadzor nad zakonitošću rada Agencije, a to su ministarstvo nadležno za poslove privatizacije, Vlada Republike Srbije i skupštinski Odbor za privatizaciju, navodi se u saopštenju Agencije.

I pored toga, u vezi sa aktuelnim hapšenjem, zlonamerno se naglašava jedino odgovornost zaposlenih u Agenciji i to pre odluke nadležnih pravosudnih organa.

Ističemo da ovo nije prvi put da Agencija, odnosno njeni zaposleni iako politički neutralni, bivaju javno zloupotrebljeni i označeni kao deo korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji, stoji u saopštenju.

Zahtevamo pravovremeno i jasno reagovanje svih učesnika nadležnih za poslove privatizacije u Srbiji u cilju objektivnog informisanja javnosti i obezbeđenja daljeg procesa rada na aktuelnim poslovima, stoji u saopštenju.

Oni su podsetili da je Agencija za privatizaciju u svom dosadašnjem radu bila partner i MUP-u i drugim nadležnim organima i da je činila sve što je u njenoj moći kako bi pomogla u rasvetljavanju eventualnih krivičnih dela, što čini i danas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hapšenje zbog malverzacija u "Azotari"

Izvor: RTS, 23.Apr.2012

Policija privela sedam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja prilikom privatizacije pančevačke "Azotare", potvrđeno je RTS-u...Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su sedam osoba zbog zloupotreba prilikom privatizacije "Azotare Pančevo", uključujući...

Nastavak na RTS...

Hapšenja zbog zloupotreba u Azotari

Izvor: Mondo, 23.Apr.2012

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su sedam osoba osumnjičenih za malverzacije u "Azotari Pančevo". Među uhapšenima više članova bivšeg menadžmenta i Agencije za privatizaciju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.