Grupa B - Misterija Tel Aviv

Izvor: Sportske.net, 31.Avg.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa B - Misterija Tel Aviv

Definitivno "najizjednačenija" grupa.

Ako bi igde mogla da se uglavi fraza da svako svakog može da dobije, onda je to definitivno grupa B.

Njen domaćin biće Tel Aviv, a osim domaćina Izraela u njoj se nalaze Litvanija, Italija, Nemačka, Gruzija i Ukrajina.

Litvanci kao aktuelni vicešampioni Evrope važe za glavne favorite, mada će svi ostali pokušati da se dokopaju vize za Istanbul, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << odnosno nokaut fazu takmičenja.

LITVANIJA

Kao i na prošlom Evrobasketu, na kom se okitila srebrnom medaljom, ova Litvanije će biti više fajterska nego šuterska ekipa.

Litvanci ne dolaze u najjačem sastavu, faliće im Domantas Sabonis, Paulius Jankunas i Lukas Lekavičijus, koji se povredio nu poznoj fazi priprema, ali su bez obzira na to u užem krugu favorita za medalje, jer su ostali favoriti još više desetkovani.

Najveća uzdanica ekipe Dainiusa Adomaitisa biće centar Jonas Valančijunas, a iako sastav po imenima ne deluje toliko moćno, zapravo je prilično kompaktan i izbalanistran, osim možda na pleju zbog povrede Lekavičijusa.

Litvanci nisu blistali na pripremama, jedina ozbiljna ekipa koju su pobedili je Francuska, bio je to ravanš sa kamatom za poraz od 'Trikolora' na njihovom bunjištu. Poljsku su dobili samo sa pola koša, trenirali su strogoćui protiv Rumunije i Islanda, a meru su im uzeli Gruzini, Hrvati, pomenuti Francuzi, Letonci i Španci u generalnoj probi. Verovatno će kiksnuti protiv nekoga u grupi, ali plasman u 1/8 finala ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.



Mantas Kalnietis, Adas Juskevičius, Martinas Gecevičius, Arturas Milaknis, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejunas, Eimantas Bendžius, Arturas Gudaitis, Jonas Valančiunas.


ITALIJA

Ovaj Evrobasket je načelno bio prilika za veliki come back Azura, ali se to zbog kadrovskih problema verovatno neće dogoditi.

Andrea Barnjani i Alesandro Đentile su imali veoma loše sezone, Danilo Galinari se povredio na bizaran način početkom priprema, a pred sam odlazak na put u Tel Aviv zbog povrede je otpao i Davide Paskolo.

Utisak je da Italijani imaju isuviše kratak roster za velike stvari, pitanje je da li trio Belineli - Datome - Meli može da nosi tim kroz pakleni ritam i veliki broj utakmica, a nije zanemarljiv ni podatak da je prvi plejmejker ekipe Danijel Heket dobar deo prošle sezone pauzirao zbog povrede i upitno je da li je tokom leta uspeo da se vrati o pravi takmičerski ritam.

Italija je u početnoj fazi priprema vezala šest pobeda (Belorusija, Holandija, FInska dva puta, Turska, Crna Gora), onda je usledio 'hladan tuš' i poraz od Belgije, na koji su se nadovezali i porazi od Francuske, Srbije i Grčke. U "generalnoj probi" legija Etorea Mesine je svladala Gruziju, ali u tom momentu su Gruzini već osvojili Akropolis Kup.

Realno je da izađu iz grupe, ali to neće biti tako laka misija, kao što bi verovatno bila pod idealnim okolnostima, tj. da su u najjačem mogućem sastavu.

Danilej Heket, Andrea Ćinćarini, Ariel Filoj, Marko Belineli, Pjetro Aradori, Đanluiđi Datome, Avdu Abas, Kristijan Barns, Nikolo Meli, Filipo Baldi Rosi, Mario Kuzin, Paul Biliga.

IZRAEL

Pošto je 'Ponos Izraela' baš zešće zakazao u Evroligi minule sezone, na reprezentaciji je da popravi utisak kod tamošnje brojne košarkaške publike.

Domaći teren, iskustvo, i superstar Omri Kaspi će im biti glavni aduti. Uz sve to, zaobišli su ih problemi sa povredama.

Ova ekipa je sklona osiclacijama, pripremne utakmice ukazuju da mogu da variraju od sjaja do očaja. Dobili su npr. Sloveniju, Rusiju, Poljsku i Finsku, ali i dozvolili sebi da se muče sa Rumunijom i da ih dobije Velika Britanija sa preko 20 ralike, iako su je pre toga dva puta dobili prilično lagano. Sa Mađarima su lako izašli na kraj, od Turaka izgubili na jednu loptu.

Roster izgleda sasvim respektabilno, videćemo koliko Izrealci mogu pred svojom publikom, ako ćemo realno, veći su im izgledi za plasmanu nokaut fazu nego Ukrajincima i Nemcima.

Ovih 12 igrača će biti uzdanice selektora Ereza Eldenštajna:



Gal Mekel, Bar Timor, Jogev Ohajonm, Jotam Halperin, Omri Kaspi, Šon Doson, Gaj Pnini, Lior Elijahu, Elišaj Kadir, Oz Blejzer, Rič Houvel, Idan Zalmanson.


GRUZIJA

Njihove igre  u pripremnom periodu ih svstavaju u potencijalna prijatna izenanđenja na Evrobasketu.

Od bitnih igrača selektor Ilias Zuros nije mogao da računa samo na povrešenog Viktora Sanikidzea, svi ostali su bili orni da brane boje svoje zemlje.

Gruzija nema naročito zapažene rezultate u prošlosti, a ova ekipa će sigurno pokušati da napravi iskorak. Uostalom, koliko su "naoštreni" najbolje svedoče pobede nad Srbijom, Grčkom Litvanijom, Letonijom, nad Češkom dva puta. Poraženi su od Italije, ali kako već napomenusmo gore kada su već osvojili Akropolis Kup u Atini, i zanimljivo, od nejake Austrije u ranoj fazi priprema.

Tornike Šengelija i Giorgi Šermadini su bili najzapaženiji na pripremnim uatkmicama, ali tu su još gospodar NBA prstena Zaza Pačulija, iskusni Manučar Markoišvili, talentovani Goga Bitadze.

Ovo je ekipa Gruzije:



Majk Dikson, Giorgi Tsintsandze, Giorgi Gamkvrekudze, Duda Sanadze, Anatolij Boisa, Manučar Markoišvili, Mihel Berišvili, Toko Šengelia, Ilija Lodaridze, Zaza Pačulija, Giorgi Šermadini, Goga Bitadze.


NEMAČKA

Pogled na roster Nemaca, kao i na rezultate na pripremnim utakmicama ne uliva naročit optimizam. najveći adut da izašu iz grupe biće im njihov poznati pobednički mentalitet, samo ako uspeju da ga probude u sebi.

Na muku usled osuđenosti na život posle Novickog, nakačili su se otkazi Paula Cipsera, Majka Cirbesa, Maksija Klebera, Tibora Plajsa i to je već dovoljno jasan pokazatelj koliko su oslabljeni.

Denis Šreder će pokušati da vuče konce, ali na pripremama to baš i nije štimalo. Nemci su uspeli da zabeleže rutinsku pobedu samo protiv Islanda, Mađare su dobili na jednu loptu, kao i Ruse, koji su ih pre toga prilično lako savladali. Izgubili su od Belgije, Poljske, od Srbije preko 20 razlike, a u "generalnoj probi" su ih prilično lako dobili Francuzi.

Osim Šredera, Nemačka ima i dva evroligaška centra, Fojtmana i Tajsa, ali pitanje je da li je to dovoljno da se izađe iz grupe.

Kris Fleming je zbog već navedenih kadrovskih problema selektirao sledeći sastav:



Denis Šreder, Maodo Lo, Ismet Akpinar, Karsten Tada, Luka Štajger, Robin Bencig, Patrik Hekman, Danilo Bartel, Isaija Hastenptajn, Johanes Timan, Daniel Tajs, Johanes Fojtman.


UKRAJINA

Ukrajinci su na papiru najtanja ekipa u ovoj grupi. U sastavu nemaju nijednoh igrača, koji je prošle sezone igrao Evroligu, tako da su totalni autsajderi. Na svu muku na Evrobasket dolaze bez Kirila Gesenka i naturalizovanog Amerikanca Judžina Džetera.

Tokom priprema su pružili pristojan otpor Hrvatskoj i to bi moglo da im bude zvazda vodilja, ali su zato gubili od "velesila" kao što su Holandija, Belorusija, Velika Britanija. Savladali su Rumuniju sa 34 poena razlike, ali su potom brzo ugašeni laganim porazima od Slovenije, Turske i Crne Gore.

Biće veliko iznenađenje ukoliko nastave takmičenje posle grupne faze.

Denis Lukašov, Oleksandr Mišula, Oleksandr Kolčenko, Ruslan Otverčenko, Oleksandr Lipovij, Maksim Pustozvonov, Volodimir Koniev, Maksim Kornienko, Igor Zajcev, Vjačeslav Borbov, Vjačeslav Kravtsov, Artem Pustovij.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.