Batum je heroj Francuske: Šampion Evrope uzeo i prvu medalju na svetskim prvenstvima!

Izvor: MozzartSport.com, 13.Sep.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batum je heroj Francuske: Šampion Evrope uzeo i prvu medalju na svetskim prvenstvima!

(OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA MOZZART SPORTA IZ MADRIDA)

Repriza prošlogodišnjeg finala Evrobasketa, ovog puta u borbi za treće mesto, s istim ishodom! Ali, za razliku od partije u Sloveniji, kada je Francuska, predvođena Tonijem Parkerom, lako izašla na kraj sa Litvanijom, ovog puta je to učinila posle napete penal završnice i uz minimalan trijumf - 95:93! Čime su Galski petlovi došli tek do prve medalje na najvećoj svetskoj reprezentativnoj smotri. One bronzane!
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Vensan Kole ovog puta nije mogao da računa na Tonija Parkera, ali je imao i više nego adekvatnu zamenu, u liku Nikolasa Batuma! Sjajni šuter Portlanda, koji je i Srbiju žestoko namučio u nedavno odigranom polufinalu, meč sa Litvanijom završio je sa čak 27 ubačenih poena (6/7 za dva, 2/5 za tri, 9/11 sa penala) i tako uništio snove Revolveraša s Baltika. Koji, ruku na srce, nisu uspeli da iskoriste prednost koju su u nekoliko navrata imali.

Utakmica od koje se mnogo očekivalo nije opravdala očekivanja. Kvalitet košarke bio je previše slab, igrači oba tima promašivali su mnogo, a pružali jako malo. Praktično svih 40 minuta igralo se po sistemu "koš za koš". Uz retke momente kada je Francuska imala četiri do šest poena viška, kao na primer u finišu prvog poluvremena (42:38), ili kada je Litvanija zahvaljujući trojkama Jankunasa i Pocijusa, potom i koševima Valančijunasa dolazila i do plusa od osam poena (62:54).

Ipak, baš kao što je to bio slučaj u susretu sa Srbijom, Francuska je dodala gas u poslednjih deset minuta, ali je ovog puta došla do zacrtanog cilja. Batum i Diao su pružali 110 odsto svojih mogućnosti i vrsnim potezima uništavali sve što su Litvanci do tada izgradili. Odličnu podršku pružali su Lovernj i Ertel, a takva igra umalo je donela Trikolorima i mnogo lakši trijumf. Imala je Francuska rezultat 86:80 27 sekundi pre kraja, ali je nepažnja odbrane pružila ruku spasa Litvancima, koji su umalo iskoristili poklon. Međutim, posle penal serije koja je vremenski trajala sigurno nekih desetak minuta, Batum je ipak overio veliku pobedu i presudio Litvaniji.

Pored Batuma, igrači sa dvocifrenim učinkom kod Francuske bili su Lovernj i Ertel sa po 13 poena, odnosno Diao sa 15 koševa. Na drugoj strani osim Valančijunasa čak pet igrača imalo je deset i više koševa. A najefikasniji među njima bio je Juskevičijus sa 14 poena.

(FOTO: Fiba.com)
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.