BDP Hrvatske 63 odsto proseka EU

Izvor: B92, Beta, 26.Jun.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BDP Hrvatske 63 odsto proseka EU

Zagreb -- Prema Statističkom zavodu EU - Eurostatu, u prošloj godini je društveni bruto proizvod (BDP) Hrvatske po glavi stanovnika pretekao šest članica Unije.

Srbija je na 37 odsto proseka Evropske unije

BDP Hrvatske je iznosio 63 odsto proseka Unije i pretekao je Mađarsku koja ima 62,9 odsto proseka Unije, Litvaniju sa 61 odsto, Poljsku sa 57 odsto, Letoniju sa 56 odsto, Rumuniju sa 46 odsto i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bugarsku sa 40 odsto.

Hrvatski BDP po glavni stanovnika, iskazan prema standardima kupovne moći, 2007. iznosio je 54 odsto od proseka EU-a, 2006. godine, 52 odsto. Međutim, taj nagli skok se delimično pripisuje i prilagođavanju metodologije izračunavanja standardima Evropske zajednice.

Crna Gora je na 46 odsto proseka EU, Srbija na 37 odsto, Bosna i Hercegovina na 30 odsto i Albanija na 25. Turski BDP iznosi 45 odsto proseka EU, a makedonski 32 odsto.

Od 12 novih članica Unije koje su ušle u zadnjem velikom proširenju najbolje stoji Kipar, koji je dogurao do zavidnih 95 odsto, Slovenci su na 90 pocenata, Česi imaju 80 odsto evropskog proseka a Malta neočekivano visokih 76 odsto.

Eurostat je objavio podatke za 27 zemalja članica, tri zemlje Evropskog ekonomskog prostora (Norveška, Švajcarska, Island), zemlje kandidate za pristup EU Hrvatsku, Makedoniju i Tursku i četiri države zapadnog Balkana - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju.

BDP po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći u Evropskoj uniji varira od 40 odsto u Bugarskoj do 253 odsto od proseka u Luksemburgu. Tako visoki BDP u Luksemburgu delom se objašnjava velikom brojem radnika koji tamo rade i doprinose BDP-u, ali nisu luksemburški rezidenti, nego žive u okolnim zemljama.

Na drugom je mestu je Irska s 140 odsto proseka Unije, zatim slede Holandija sa 135, Austrija 123 odsto i na petom mestu je Švedska sa 121 odsto. Slede Danska, Velika Britanija, Finska i Nemačka, Belgija i Francuska. Italijanski BDP u potpunosti je jednak proseku EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.