Agencija: Nismo znali za ilegalnu prodaju pogona

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Nismo znali za ilegalnu prodaju pogona

Agencija za privatizaciju nije mogla da utvrdi da je u pančevačkoj Azotari počelo rasklapanje i da je prodat pogon “Karbamid 2” bez dozvole države. Nama kupac dostavlja revizorski izveštaj, na osnovu čega Agencija radi izveštaj o kontroli. Mi smo tek u četiri meseca nakon prodaje pogona dobili informaciju da je došlo do kršenja ugovora o privatizaciji, nakon čega smo najpre tražili uplatu sredstava od prodaje, a posle i raskid ugovora. Rupe u Zakonu o privatizaciji dozvoljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << litvansko-srpskom konzorcijumu da i dalje poseduje akcije Azotare - odgovaraju na pitanja “Blica” u Agenciji za privatizaciju.

Azotara je prodata 2006. za 13,1 miliona evra konzorcijumu koji čine litvanske firme „Arvi" i „Saniteks" i beogradski „Univerzal holding". Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum razmontirao je u avgustu 2007. pogon „Karbamid 2”, najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra. Bez ijedne saglasnosti Agencije za privatizaciju, konzorcijum prodaje pogon koji čini više od 10 odsto vrednosti Azotare, uprkos tome što je ugovorom pri kupovini propisano da se može prodati samo pet odsto vrednosti firme.

- Agencija za privatizaciju nije mogla da utvrdi da je, kako se navodi "počelo rasklapanje pogona”, ako se uzme u obzir hronologija događaja. Naime, prva redovna kontrola u Azotari bila je 6. jula 2007. Nakon toga, 20. avgusta 2007. konzorcijum je uputio Agenciji zahtev za prodaju pogona. Agencija nije dala saglasnost. Agencija je odmah reagovala i od konzorcijuma 24. avgusta tražila celokupnu dokumentaciju radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Na sve dopise koji su Agenciji dostavljeni iz sindikata, blagovremeno smo odgovorili i obavestili ih o svim činjenicama utvrđenim u postupku kontrole. Agencija je tek u decembru 2007. dobila odluku o prodaji "Karbamida 2”, koji su zaključeni 1. avgusta 2007. Mi nismo mogli da znamo za prodaju ranije. Nikad nismo dali saglasnost za prodaju pogona - ističu u Agenciji.

Pitanja bez odgovora

"Blic” od Agencije nije dobio odgovore: Da li je Agencija tražila odgovornost ili podnela krivične prijave zbog malverzacija sa prodajom "Karbamida 2”; da li neko u Agenciji snosi odgovornost za loše vođenje privatizacije Azotare?”. "Blic” nije dobio ni komentar Julijane Vučković, direktorke Centra za kontrolu, koja je direktno vodila privatizaciju Azotare.

Takođe, u ovoj instituciji tvrde da su sredstva od prodaje "Karbamida 2” uplaćena na račun Azotare od čega su isplaćeni dugovi prema "Srbijagasu”, Elektrovojvodini, bankama, deo je isplaćen za plate zaposlenih, a deo se vodio kao "avansi”, zbog čega je zatražena kontrola Deviznog inspektorata u oktobru 2008.

- Agencija je konzorcijumu već u januru 2008. naložila da iz svojih sredstava uplati na račun Azotare oko 10 miliona evra koliko je ovo preduzeće oštećeno zbog nedozvoljene prodaje pogona. Vlasnici Azotare nisu postupili po tom nalogu, pa je Agencija donela odluku da raskine ugovor o privatizaciji. Protiv litvansko-srpskog konzorcijuma je podneta tužba pri Privrednoj komori Srbije radi naplate ugovorne kazne u iznosu od 3,2 miliona evra. Na zahtev nadležnih organa, Agencija je dostavila kompletnu dokumentaciju - tvrde u Agenciji.

Litvansko-srpski konzorcijum, koji je oštetio Azotaru za oko 50 miliona evra, i dalje poseduje akcije ove firme. U Agenciji objašnjavaju da je za to kriv zakon koji je važio do kraja 2007.

- Prema tom zakonu, Agencija za privatizaciju nije imala pravni osnov da prenese na Akcijski fond, nakon raskida Ugovora o prodaji, udeo u kapitalu koji su vlasnici Azotare stekli investiranjem. Zbog toga, inicirane su izmene Zakona o privatizaciji, koje su stupile na snagu u januaru 2008. Ovim zakonom uveden je institut sopstvenih akcija, kojim je onemogućeno da kupac nakon raskida ugovora ostane vlasnik akcija u preduzeću. Međutim, iako je institut sopstvenih akcija uveden pre raskida ugovora o prodaji HIP „Azotara” Pančevo, isti se nije mogao primeniti u konkretnom slučaju - kažu u Agenciji za privatizaciju. Agencija, međutim, nije odgovorila na pitanje kako je bez njihove dozvole, pogon "Karbamid 2” prešao granicu Srbije i izvezen u Rusiju.

Sindikati nezadovoljni

Branislav Arađan, predsednik sindikata "Nezavisnost” u vreme privatizacije Azotare, i Milan Ivović, sadašnji predsednik Samostalnog sindikata Azotare smatraju odgovore Agencije sramotnim.

- Mi nismo videli te pare od "Karbamida 2” koje su navodno isplaćene za plate zaposlenih. To je laž, nisu oni dobili fabriku da bi rasprodavali deo po deo - kaže Milan Ivović.

Njegov kolega se cinično smeje na objašnjenje Agencije da su tek u decembru dobili potvrdu.

- Lično sam ih mesecima obaveštavao, zvao, pisao dopise i žalbe, tužio i podnosio prijave, kaže on.

Povezane vesti: Azotaru rasturili ali i dalje drže njene deonice Pogon izvezli iz Srbije s natpisom "staro gvožđe"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.