Zapad da ne ulazi u Libiju, pogoršaće sve

Izvor: B92, 17.Mar.2016, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapad da ne ulazi u Libiju, pogoršaće sve"

Kairo -- Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi je upozorio da bi situacija u Libiji mogla da izmakne kontroli ukoliko zapadne sile pokušaju vojno da intervenišu.

U jednom od svojih retkih intervjua, Sisi kaže da Zapad i njihovi saveznici treba da se koncentrišu na jačanje vojske međunarodno priznate vlade Libije i prepuste joj stabilizaciju zemlje.

Vojska je pod komandom Kalifa Haftara, zvanično penzionisanog generala, koji je proveo 20 godina u izgnanstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u SAD. Tog penzionisanog generala opisuju kao "libijskoj Sisija" zbog žestokog protivljenja islamistickim grupama, prenosi AFP.

"Ako dajemo oružje i podržavamo libijsku vojsku, oni bi mogli da završe posao bolje od bilo koga drugog, bolje od bilo koje spoljne intervencije koja bi mogla da nas dovede do rizične situacije u kojoj bi nam sve izmaklo kontroli i dovelo do nekontrolisanog razvoja situacije", rekao je Sisi u intervjuu italijanskom časopisu "Republika".

Sisi je rekao da istorija "jasno govori" o teškoćama svih pokušaja da se mir nametne spolja.

"Dve lekcije moramo imati na umu: Avganistan i Somaliju", rekao je predsednik Egipta.

"To su duge strane intervencije koja su počele pre više od 30 godina. Koliki je napredak napravljen od tada? Rezultati su tu, može da ih vidi ko hoće", rekao je Sisi.

Takođe, Sisi je nagovestio da evropske vlade potcenjuju islamski uticaj u Libiji.

"To je ozbiljna greška. Moramo da budemo svesni da smo u borbi protiv različitih imena, ali iste ideologije: Šta mislimo o Al Kaidi, a šta o Ansar-al-Islamu, šta o somalijskom Šababu ili o Boko Haramu", poručio je egipatski predsednik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.