Vođe NATO-a treba da idu, a ne ja

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2011, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vođe NATO-a treba da idu, a ne ja"

Libijski vođa Moamer Gadafi zauzeo je prkosan stav nakon što su ga napustila dva bliska saradnika, rekavši da nije on taj koji treba da ide, već su to zapadni lideri koji su desetkovali njegovu vojsku i koji smesta treba da podnesu ostavke.

Gadafijeva poruka objavljena je na nacionalnoj televiziji, ali bez njegove slike, javio je AP. Američka Bela kuća ocenila je da se unutrašnji krug saradnika libijskog vođe očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << raspada odlaskom ministra spoljnih poslova Muse Kuse u London.

Nemački ministar spoljnih poslova

Gido Vestervele (Guido Westerwelle) izjavio je danas u Pekingu da se kriza u Libiji ne može rešiti vojnim sredstvima i da sve strane moraju raditi na njenom političkom razrešenju.

Vestervele je rekao tokom posete Kini da bi prvi korak morao da bude obustava vatre koju bi poštovao libijski vođa Moamer el Gadafi.

Kineski šef diplomatije Jang Đieći, koji se novinarima obratio pre Vestervelea, takođe je izrazio podršku Kine diplomatskom rešenju krize u Libiiji.

Prema njegovim rečima, Peking je zabrinut zbog izveštaja o nastavku sukoba i civilnim žrtvama. I Kina i Nemačka bile su udržane kada se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija glasalo o uspostavljanju zone zabranjenih letova nad Libijom.

Sinoć je i bivši libijski ministar spoljnih poslova Ali Abdusalm Treki, koga je Gadafi imenovao za ambasadora pri UN, saopštio da napušta tu dužnost. Treki je u poruci na sajtu, uz obaveštenje o napuštanju Gadafija, naveo da "narod ima pravo da živi u slobodi i demokratiji i uživa u dobrom životu".

Gadafi je optužio lidere zemalja koje napadaju njegove snage da su "zaraženi ludilom vlasti". "Rešenje tog problema je da smesta podnesu ostavke da da njihovi narodi pronađu zamene za njih", prenela je državna agencija Džana reči Gadafija.

Libijske vladine snage povratile su inicijativu i u dramatičnom obrtu proterale pobunjenike iz nekoliko gradova duž obale koje su opozicionari zauzeli proteklog vikenda uz pomoć vazdušnih napada zapadne koalicije.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen izjavio je da loši vremenski uslovi ove nedelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje snaga libijskog lidera Moamera Gadafija. U jednom takvom napadu po lošem vremenu, nastradalo je 40 civila. Malen je rekao i da su Gadafijeve snage konsolidovale položaje južno od grada Adždabija i da se očekuje da će ponovo izvesti ofanzivu na uporište pobunjenika u Bengaziju.

Pobunjenici su satisfakciju našli u vestima o odlascima Gadafijevih bliskih saradnika.

"Verujemo da se režim urušava iznutra", rekao je predstavnik opozicije Mustafa Geriani u Bengaziju, uporištu pobunjenika. On je uporedio Gadafija sa "ranjenom zveri", rekavši da je sada najopsniji.

Zamenik ambasadora u libijskoj misiji pri UN Ibrahim Dabaši, koji sada podržava opoziciju, tvrdi da većina najviših libijskih zvaničika pokušava da prebegne, ali da su pod striktnom kontrolom i da imaju problema da napuste zemlju.

Međutim, takve vesti je teško proveriti, a u Tripoliju svi govore da su lojalni Gadafiju.

Upitan da li je jedan od onih koji su pobegli u Tunis, što je objavljeno u izveštaju TV Al Džazira, visoki zvaničnik za naftu Šokri Ganem izjavio je Rojtersu telefonom kasno sinoć da to nije tačno. "U svoj sam kancelariju i biću na televiziji za koji minut", dodao je on.

Sjedinjenje Američke Države će do subote povući svoje ratne avione iz vazdušnih operacija u Libiji, kojim sada rukovodi NATO, najavljeno je danas iz Pentagona.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts (Gates) i šef američkog generalštaba Majk Mulen (Mike Millen) rekli su pred vojnim komitetima Predstavničkog doma i Senata da će vojno učešće SAD u Libiji biti završeno u subotu.

Njih dvojica su se takođe usprotivila ideji da SAD budu te koje će naoružavati i obučavati libijske pobunjenike u borbi protiv snaga libijskog vođe Moamera el Gadafija. Prema njihovim rečima, to bi trebalo da bude posao arpaskih i drugih zemalja. U nekoliko ranijih izjava zvaničnika Bele kuće nije otpisivana mogućnost da SAD naoružaju pobunjenike koji su ove nedelje bili naterani u povlačenje pod udarom bolje naoružanih i bolje obučenih vojnika Gadafijevih kopnenih trupa.

"S moje tačke gledišta, ako će biti takve vrste podrške libijskoj opoziciji, za nju postoje obilje drugih izvora, koji nisu Sjedinjene Američke Države", rekao je Robert Gejts.

Televizija Al Džazira sinoć je ponovo javila da izvestan broj osoba bliskih libijskom lideru Gadafiju napušta zemlju i odlazi u susedni Tunis. Televizija nije navela druge detalje, niti imena tih funkcionera.

Agencije ocenjuju da najveća opasnost po Gadafija nisu pobunjenici koji, uz pomoći vazdušnih udara zapadnih snaga, pokušavaju da dopru do Tripolija, već je to osipanje podrške režimu.

Posle odlaska ministra Kuse, libijski vođa se sada oslanja uglavnom na članove svoje porodice i svoje pleme Gadadfu. Međutim, njegovo pleme je relativno malo među oko 140 plemena koja još u velikoj meri utiču na život oko šest miliona Libijaca. Gadafiju je zato potrebna podrška drugih plemena čiju naklonost je "kupio" tokom godina dovođenjem njihovih pripadnika na vodeće političke funkcije i vojne položaje.

Njihova vernost već bledi. Vazdušni udari ciljaju vojsku u kojoj plemenski pripadnici čine glavninu, što je i cilj - kako bi ih ubedili da Gadafi mora da ide.

Gadafijevi najvažniji saveznici su iz plemena Varfala i Magara, koja su i najveća u zemlji sa po oko milion članova. Jedan od Gadafijevih oslonaca, šef vojne obaveštajne službe Abdulah Senuši, Gadafijev je zet.

Članovi oba plemena zauzimaju većinu visokih položaja u vojsci i vladi i od njihovog svrstavanja zavisiće i Gadafijeva budućnost.

Američka novinska agencija Asošijejted pres objavila je listu zvaničnika vlade libijskog

vođe Moamera Gadafija koji su od sredine februara prebegli pobunjenicima ili su se distancirali od vlade.

Musa Kusa, doskorašnji ministar spoljnih poslova Libije, Gadafijev čovek od poverenja, i direktni učesnik u svemu što se tiče najužeg kruga Gadafijevog režima. Pre no što je postao šef diplomatije, više od jedne decenije bio je glavni čovek libijske

obaveštajne službe. Nakon što je iz medicinskih razloga otišao u Tunis, Musa Kusa je 30. marta odleteo za London. Libijska opozicija međutim tvrdi da je on bio umešan u bombaški napad na putnički avion koji se 1988. srušio u škotskom gradiću Lokerbi, navodi AP.

Mustafa Abdul Džalil, doskorašnji ministar pravde, koji je na tom položaju proveo tek nekoliko godina. Podneo ostavku 21. februara u znak protesta zbog "prekomerne upotrebe sile" protiv civila koji su tražili odlazak Gadafija sa vlasti. Sada je jedan od lidera pobunjeničkog Prelaznog saveta. Potiče sa istoka Libije, iz grade

Bajda koji je pod kontrolom pobunjenika.

Abdel-fatah Junis, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova i komandant moćne specijalne jedinice "Munjevita brigada" koji je prebegao pobunjenicima 17. februara. To se dogodilo kada je Junis, rodom sa sada pobunjenog istoka Libije, poslat da uguši proteste u Bengaziju. Junis je, inače, bio među oficirima koji su se pridružili Gadafiju u puču na osnovu kojeg je on 1969. godine došao na vlast u Libiji. "Munjevita brigada" je jedna od retkih obučenih formacije koja se bori na strani pobunjenika. Međutim, dobar deo opozicije je sumnjičav u pogledu Junisa, zbog onog što je radio dok

je bio šef Gadafijeve policije.

Ali Abdesalam Treki, nekada ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Gadafi ga je imenovao da predstavlja Libiju u svetskoj organizaciji nakon što je tamo čitava libijska delegacija podnela ostavku. Umesto toga, Treki je 31. marta pobegao, i sada se nalazi u Kairu. Rodom je iz libijskog grada Misrata, koji je pod opsadom Gadafijevih trupa.

Mahmud Džibril, ekspert za planiranje, obrazovan u SAD. Svojevremeno

je bio šef libijskog Nacionalnog saveta za planiranje i Nacionalnog odbora za ekonomski razvoj. Navodno mu je u jednom trenutku ponuđeno da bude premijer. Dao je ostavku nakon izbijanja pobune, i sada je šef opozicionog Prelaznog saveta sa sedištem u Bengaziju.

Ahmed Gadal Al-Dam, Gadafijev rođak i jedan od njegovih nekada najbližih saradnika. Gadaf al-Dam je 24. februara otišao u Egipat i distancirao se od libijskog režima zbog kršenja ljudskih prava. Bio je u užem krugu Gadafijeviih saradnika i služio kao spona sa Kairom, tvrde američki mediji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.