Više desetina stradalih u Libiji

Izvor: B92, 20.Feb.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više desetina stradalih u Libiji

Tripoli -- Više desetina mrtvih u najnovijim sukobima demonstranata i snaga bezbednosti u Libiji. Državljani Srbije trenutno nisu ugroženi.

Posle pet dana demonstracija procenjuje se da je u Libiji poginulo najmanje 200 ljudi, a skoro 1.000 je ranjeno.

Državljani Srbije koji borave u Libiji trenutno nisu ugroženi i ambasada Srbije u Tripoliju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stalnom je kontaktu s njima, saopštilo je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Državljanima Srbije koji borave u Libiji preporučeno je da ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti.

Šta se u Libiji događa moguće je utvrditi samo na osnovu amaterskih snimaka i očevidaca koji se uključuju u žive programe stranih medija.

Prema poslednjim informacijama snage državne bezbednosti su tokom jučerašnjeg dana, dok su demonstranti učestvovali na sahrani žrtva prethodnih nemira, protiv njih upotrebile oružje velikog kalibra, nakon čega je samo u jednu bolnicu doneto najmanje 45 tela i 900 ranjenih.

Pretpsotavlja se da je veći deo Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, pod kontrolom demonstranata, a prema nekim izveštajima, vlada Moamera Gadafija planira da u taj grad postavi elitne snage i strane plaćenike iz podsaharske Afrike.

Porparol organizacije Hjuman rajts voč, Tom Porteus, kaže da su, prema njihovim informacijama, od početka nereda u Libiji stradalo 174 osobe.

"Uspeli smo da dođemo do informacija da je od početka demonstracija na istoku Libije ubijeno najmanje 174 ljudi. Verujemo da je broj žrtava daleko veći. Ima mnogo i povređenih”, kaže on.

"Ono što nas posebno zabrinjava je što Libijsko rukovodstvo izgleda svesno i namerno protiv demonstranata koristi bojevu municiju, u nekim slučajevima tešku artiljeriju. Dobili smo informacije iz bolnice u Bengaziju da brojne žrtve imaju prostrelne rane obima 4 santimetra što dovoljno govori o vrsti oružja koju upotrebljavaju. Situacija je veoma ozbiljna i bojimo se da je u toku katastrofa ljudskih prava u toj zemlji”, upozorava Porteus.

I dalje se spekuliše o broju žrtava i povređenih, a situacija je haotična u celoj zemlji osim u Tripoliju.

Dok su kretanja stranih novinara veoma ograničena a internet ukinut, libijska državna televizija je tokom dana emitovala snimke Moamera Gadafija i njegovih pristalice u glavnom gradu u kom do sada nisu održane demonstarcije.

Nakon Tunisa i Egipta, naftom bogatra Libija je treća arapska zemlja u kojoj demonstranti zahtevaju smenu vlasti.

Ambasada: Državljani Srbije nisu ugroženi

Državljani Srbije koji borave u Libiji trenutno nisu ugroženi i ambasada Srbije u Tripoliju u stalnom je kontaktu s njima, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo, kako se navodi, preporučuje državljanima Srbije koji žive ili trenutno borave u Libiji da ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti.

U Ministarstvu spoljnih poslova ističu takođe da će nastaviti da prate događanja u Libiji i da će ambasada Srbije i to ministarstvo biti na raspolaganju svim građanima Srbije radi pružanja svake vrste pomoći.

B92 poziva čitaoce koji se nalaze u Libiji i drugim zemljama koje su zadesili protesti da sa nama podele svoje utiske, komentare, foto i video materijal. Vaš materijal možete poslati na stranici http://www.b92.net/upload/, a ukoliko posedujete Android telefone, možete koristiti našu aplikaciju i sadržaje poslati na stranici http://www.b92.net/lab/android/

Možete pogledati amaterski snimak nasilja u Bengaziju koji se pojavio na "Jutjubu". Upozoravamo da je sadržaj snimka vrlo uznemirujuć:
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.