VAGNER KOPA ROVOVE PO LIBIJI? Amerikanci tvrde da imaju dokaze, Turci koriste situaciju (FOTO/MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 22:38

VAGNER KOPA ROVOVE PO LIBIJI? Amerikanci tvrde da imaju dokaze, Turci koriste situaciju (FOTO/MAPA)

Ruski plaćenici navodno pripremaju veliki plan na libijskom ratištu

Danas je Si-En-En izvestio da ruski plaćenici "Vagner" kopaju masivni rov širom Libije.

Nejasno je čemu služi, ali "podstiče strah da se strani borci neće povući iz zemlje do subote (23. januara), kako predviđa mirovni sporazum posredstvom UN-a".

Neimenovani američki zvaničnici takođe su zabrinuti zbog navodnih ciljeva plaćenika. Si-En-En ih naziva "saveznicima Kremlja", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iznenađujuće se ne pominje "Putinov kuvar Jevgenij Prigožin" koji se uvek pominje kao navodni vlasnik "Vagnera".

Rov se, kako se izveštava, prostire na desetine kilometara južno od naseljenih obalnih područja oko Sirta prema al-Jufri. To se može videti na satelitskim snimcima, a pojačano je nizom složenih utvrđenja.

latest version of trenches along syrte-jufra road which have now about 70km https://t.co/Et6xlAPmsC pic.twitter.com/Gs3FzbGW3f

— il kanguru (@il_kanguru) January 1, 2021

Čini se da su rov i utvrđenja dizajnirani da spreče ili zaustave kopneni napad na područja na istoku koja su pod zaštitom Libijske nacionalne armije (LNA) feldmaršala Halife Haftara.

Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava Turska objavila je slike bagera i kamiona koji kopaju jarak.

- Ne vidimo nameru ni pokret ni turskih ni ruskih snaga da se pridržavaju sporazuma uz posredovanje UN-a. Ovo ima potencijal da izbaci iz koloseka ionako krhki mirovni proces i prekid vatre. Pred nama će biti zaista teška godina - rekao je neimenovani američki izvor.

Nadzor otvorenog koda kaže da je mapirao niz više od 30 odbrambenih položaja ukopanih u pustinji i obroncima koji se protežu na oko 70 kilometara.

Čini se da satelitske slike sa Maksara pokazuju kako rov koji se proteže duž glavnog puta, tako i utvrđenja.

- Mislim da niko danas ne kopa rov ali pojačanje uskoro odlazi - rekao je ministar odbrane Salahedin Al-Namruš za Si-En-En.

Klaudija Gacini, iz Međunarodne krizne grupe, rekla je da je rov "zaista zabrinjavajući" i da se o njemu "poslednjih nekoliko nedelja kruži vest između diplomata. To je u toku i sugeriše da Moskva želi da učvrsti svoje prisustvo u Libiji".

Gacini je dodala da su se ponavljali izveštaji da su obe strane nastavile da održavaju i grade prisustvo stranih plaćenika, pri čemu je GNA takođe optužena za pojačavanje zaliha vojne opreme, u okviru javnog ugovora sa Turskom za podršku njenim oružanim snagama.

Terenski prikaz lokacije navodnih rovova, možete pogledati OVDE.

U potvrdi rovova, general-major LNA Kaled al-Mahdžub potvrdio je Si-En-Enu postojanje rovova, ali ih je opisao kao "privremene" peščane barijere i rovove, na "otvorenom prostoru...za odbranu i borbu".

Negirao je prisustvo 2.000 plaćenika Vagnera i rekao da postoje ruski konsultanti koji su "davno najavljeni".

Ipak, Si-En-En nije verovao u to, jer je citirao "poverljivi izveštaj UN-a u junu, koji je Si-En-En dobio, opisao je borce Vagner kao "efikasan multiplikator snaga".

Turska takođe ne planira da ide bilo gde.

Ne skriva činjenicu da želi stalno prisustvo, postavljajući slike svoje vojske koja pruža GNA "Osnovnu odbrambenu obuku".

- To je sveobuhvatan napor - rekao je anonimni američki zvaničnik.

- Oni grade objekte, dovode osoblje i opremu. Imaju raketne baterije PVO HAVK, radar 3D (KALAKAN) - dodao je.

Ne postoje dokazi o bilo kakvom prisustvu mitskog "Vagnerovog PMC-a" na ovom području, a takođe nema dokaza da bilo koji Rus tamo zapravo gradi rovove, a nije samo LNA koji se priprema za privremenu situaciju.

- Ruska politika u Libiji je neprozirna - ono što Rusija želi da uradi. Iz dokaza na terenu zvuči kao da žele da učvrste svoj uticaj ili žele da pronađu izlaz  - citirao je Si-En-En Gacinijevu.

Ipak, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je rusko nagomilavanje sada predstavljalo značajno osoblje i naprednu opremu, ali ono koje predstavlja etičku zabrinutost.

- Borbenim avionima četvrte generacije i raketnim sistemima "Pancir" upravljaju manje sposobni, loše obučeni plaćenici Vagner - rekao je zvaničnik.

- U Libiji postoje složeni izazovi, uključujući Al Kaidu i ISIS, a plaćenici sa svojim lošim nivoom obuke, iskustvom i nepoštovanjem ljudskih prava i međunarodnog prava čine te sisteme naoružanja najzabrinjavajućim - dodao je.

Na kraju, anonimni "zapadni diplomata" takođe je rekao da je Haftar želeo produženi sukob u Libiji, kako bi sačuvao svoju "relevantnost".

- On preko noći postane nebitan ako se sukob završi - rekao je diplomata.

- A ako ne završi pod njegovim uslovima, on postaje ranjiv na optužbe za ratne zločine itd. - dodao je on.

Izveštaj Si-En-Ena u potpunosti se zasniva na nekoliko satelitskih snimaka koji pokazuju da u stvari postoje rovovi i utvrđenja.

Glavni cilj takvih članaka je da Ruse i LNA (koji u stvari uglavnom podržavaju UAE i Egipat) naslikaju kao destabilizujuću silu u Libiji. Tako da se očekuje još takvih "istraga".

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.