U sukobima na zapadu Libije devet poginulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sukobima na zapadu Libije devet poginulih

TRIPOLI -

U sukobima libijskih pobunjenika i vladinih snaga na zapadu Libije, kod grada Zintan, danas je poginulo najmanje devet a ranjeno pedeset pobunjenika, saopštile su lekarske ekipe.

U subotu je došlo do obnovljenih borbi između libijskih pobunjenika i vladinih snaga u toj oblasti, u blizini planinskog berberskog grada, jugozapadno od Tripolija, preneo je AFP.

Posle zatišja od nekoliko dana, borbe su jutros nastavljene, a koncetrisane su nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << desetina kilometara istočno od Zintana koji je glavni grad ovog regiona udaljenog 200 kilometra od tuniske granice.

Pobunjenici su uspeli da potisnu snage Muamera Gadafija, ali su pretrpeli teške gubitke. Region oko Zintana bio je jedan od prvih koji je u martu ustao protiv Gadafijevog režima, podsetio je AFP.

U vazdušnom napadu u Misrati uništene cisterne sa gorivom

U vazdušnom napadu libijskih snaga u gradu Misrati, protekle noći, uništene su četiri velike cisterne sa gorivom, a požar koji je izbio zahvatio je još četiri, saopštio je portparol pobunjenika.

Libijske snage su koristile male avione koji se uobičajeno koriste za zaprašivanje u napadu u Kasr Ahmedu, blizu luke, rekao je danas portparol Ahmed Hasan agenciji Rojters.

"Četiri cisterne su u potpunosti uništene i izbio je veliki požar koji je sada zahvatio druge četiri (cisterne). Ne možemo da ga ugasimo jer nemamo odgovarajuću opremu", rekao je portparol.

"Sada će se grad suočiti sa velikim problemom. One su bile jedini izvor goriva za grad. Te cisterne je trebalo da obezbede dovoljno goriva gradu za naredna tri meseca", kazao je Hasan i dodao da su pobunjenici obavestili NATO o avionima pre napada, ali da nisu dobili odgovor. Misrata je poslednji grad na istoku Libije koji se još nalazi pod kontrolom pobunjenika.

U tom gradu, koji se više od dva meseca nalazi pod opsadom, vođene su neke od najžešćih borbi između snaga lojalnih libijskom lideru Muameru el Gadafiju i pobunjenika.

Projektili iz Libije ponovo pali na teritoriju Tunisa

Nekoliko projektila snaga libijskog lidera Moamera Gadafija završilo je danas u Tunisu u blizini čije granice su izbili sukobi libijskih vojnika i antirežimskih snaga.

"Najmanje četiri projektila su pala u Tunisu, u nenastanjenoj oblasti", izvestio je dopisnik Rojtersa iz tuniskog pograničnog grada Dehiba.

Pre dva dana više od deset projektila ispaljenih sa teritorije Libije palo je u blizini ovog grada, a jedan od projektila je pao nedaleko od rezervoara iz koga se grad snabdeva vodom za piće.

Projektili su prošle sedmice u više navrata padali iz Libije na teritoriju Tunisa, dok Gadafijeve snage pokušavaju da preuzmu ključno uporište na granici koje drže pobunjenici.

Tunis je nedavno osudio Libiju zbog "narušavanja njegove teritorije" i upozorio na "opasno širenje oružanih sukoba" posle sve žešćih borbi na granici oko Dehibe.

Tunis upozorio Libiju zbog bombardovanja pograničnog grada

Tunis je danas upozorio Libiju da bombardovanje grada na granici dve države smatra izuzetno opasnim i da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoj suverenitet.

"Tunis će preduzeti sve neophodne mere da osigura svoj nacionalni teritorijalni integritet i bezbednost svojih građana i izbeglica u okviru međunarodnog zakona", navedeno je u saopštenju ministarstva spoljnih poslova koje je prenela zvanična novinska agencija TAP.

Tripoli je u saopštenju optužen za "nedostatak ozbiljnosti" kada je u pitanju ispunjavanje obaveza.

Tunis će ostaviti granični prelaz otvorenim kako bi Libijci mogli da pobegnu od sukoba u svojoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Libijska plemena traže opštu amnestiju

Vođe libijskih plemena sastali su se u prestonici Tripoliju i zatražili donošenje zakona o opštoj amnestiji za one koji su se borili u libijskom građanskom ratu, navedeno je u saopštenju sa sastanka, javio je AFP.

"Konferencija će nastojati da se izbori za zakon o opštoj amnestiji koji bi uključio sve one koji su bili uvučeni u krizu i prihvatili se oružja", navedeno je u zaključcima Nacionalne konferencije libijskih plemena, završenoj kasno sinoć.

"Opšta amnestija je put ka novoj eri mira i oproštaja", navedeno je u saopštenju, bez navođenja detalja kako bi izgledao taj zakon ili kada bi bio usvojen.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su se plemenske vođe na konferenciji predstavljale plemena širom zemlje, uključujući i ona sa istoka države koji kontrolišu pobunjenici.

U delovima saopštenja, o pobunjenicima se govori kao o "izdajicama" i poziva se na vernost libijskom lideru Moameru Gadafiju čiju ostavku traže pobunjenici.

U saopštenju se takođe poziva na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika.

"Konferencija takođe poziva libijska plemena koja žive u blizini gradova i mesta koje su zauzele oružane grupe, da mirno krenu u oslobodilačke marševe tih zauzetih gradova i da razoružaju pobunjenike", kaže se u zaključcima sastanka.

Nije jasno, navodi AFP, na koji način pobunjenici mogu biti razoružani mirnim putem, niti su navedeni bilo kakvi detalji u vezi sa tom inicijativom.

Masovni protesti u Libiji u februaru, inspirisani narodnim revoltom u Tunisu i Egiptu, prerasli su u rat kada je libijska vojska pucala na demonstrante a pobunjenici osvojili nekoliko gradova na istoku države, podseća AFP.

Italija demantovala da će pobunjenike snabdevati oružjem

Italija je danas demantovala raniju izjavu portparola libijskih pobunjenika da je sa njima postigla sporazum da ih snabdeva oružjem u njihovoj borbi protiv libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Nikakvog dogovora nije bilo da ih snabdevamo oružjem", izjavio je agenciji Rojters portparol italijanskog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol pobunjenika je prethodno u Bengaziju izjavio da je Italija pristala da antirežimskim snagama da kakvo god oružje im je potrebno.

Italijanski zvaničnik je rekao da će Italija ponuditi pobunjenicima samo "opremu za samoodbranu", kao što je dogovoreno na sastanku Međunarodne kontakt grupe o Libiji u Dohi prošlog meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.