Turska se suočava sa izazovom u kampanji u Libiji

Izvor: Southeast European Times, 30.Mar.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se suočava sa izazovom u kampanji u Libiji

Sadašnja kriza predstavlja ključni test za politiku Ankare „nula probelema sa susedima“, kažu analitičari.

29/03/2011

Justin Vela za Southeast European Times iz Istanbula – 29.3.2011

Sada kada je NATO preuzeo komandu nad zonom zabrane letova iznad Libije, eksperti kažu da Turska može da tvrdi da je postigla delimičan uspeh u svojoj politici. Iako priznaje da je potrebno umešati se da bi se sprečilo dalje krvoproliće, Ankara je izrazila rezervisanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u pogledu prejake uloge Zapada.

„Kada je reč o pitanju zone zabrane letova, mi pozitivno gledamo na sprovođenje toga od strane NATO-a, ali to mora da sprovodi 'samo' NATO“, izjavio je jedan turski zvaničnik novinarima prošle nedelje, piše Rojters.

Zemlje poput Francuske insistiraju da određeni stepen kontrole ostane u rukama takozvane međunarodne „Kontakt grupe“, čiji je ona član, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom. Arapske zemlje, kao što su Katar, Kuvajt i Jordan, takođe su zvanično deo grupe, ali analitičari kažu da je njihov uticaj ograničen.

S obzirom da Alijansa preuzima strateško i političko kormilo, stiče se utisak da su zabrinutosti Ankare saslušane. Međutim, istovremeno, poziv Turske na okončanje vazdušnih napada nije imao uspeha.

Turska politika našla se na udaru nekih krugova zbog njenog navodnog oportunizma. Zemlja u Libiji ima projekte vredne milijarde dolara i kritičari kažu da zato odmerava svoje uloge, dok pokušava da ojača svoju regionalnu ulogu.

Iako su primedbe Turske ukazale na pukotine u jedinstvu NATO-a, za Zapad se pokazalo neprocenjivo da ima saveznika koji je u stanju da pregovara sa protivnicima da poslednjeg momenta, s obzirom da je Turska obezbedila puštanje na slobodu nekoliko zarobljenih novinara i održava kontakt sa libijskim diktatorom Muamerom Gadafijem.

„To je sažetak turske politike 'nula problema sa susedima'“, rekla je Dafne Mekurd, istraživač-saradnik Projekta bliskoistočne demokratije. „Gajenjem odnosa sa svim zemljama, čak i sa problematičnim državama koje izazivaju gnev Zapada, Turska se nada da će iskoristiti svoju jedinstvenu poziciju da pomogne u posredovanju u konfliktima između raznih zemalja i na kraju poveća svoj uticaj na svetskoj sceni“.

Tokom Hladnog rata Turska je bila deo istočnog krila Zapada protiv pretnje od komunizma. Danas su interesi Turske mnogo mešovitiji. Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) vodi spoljnu politiku koja mora da izbalansira interese saveznika, koji su povremeno suprotstavljeni.

„Stoga Libija predstavlja izazov za [turskog premijera Redžepa Tajipa] Erdogana“, napisao je u svom komentaru za Azija tajms MK Badrakumar, bivši indijski ambasador u Turskoj i ekspert za međunarodne odnose.

„Prvo, intervencijom međunarodne zajednice u Libiji postavlja se presedan... Ankara je počela da racionalizuje kako je u sveukupnom interesu Turske da nađe sebi ulogu, u političkom smislu, u međunarodnoj intervenciji u Libiji, umesto da ostane po strani“.

Međutim, s obzirom da Turska igra istaknutiju ulogu, debata oko toga da li NATO ili takozvana „Kontakt grupa“ da preuzmu vođstvo u kampanji u Libiji, navela je mnoge da se zapitaju koliko će efektivan NATO biti u budućnosti ukoliko saveznici zastupaju sasvim drugačija viđenja.

„NATO je institucionalno oličenje Zapada. Ne postoji ništa zapadnije od NATO-a“, rekao je francuski analitičar za bezbednost Fransoa Hajzburg, parirajući turskim poređenjima intervencije sa krstaškim ratovima.

Turski zvaničnici optužili su Francusku i druge zapadne zemlje da žele naftu i drugo mineralno bogatstvo u Libiji.

Druga zemlja po doprinosu NATO-u u ljudstvu, iza SAD, Turska je pozvala NATO da preuzme nadležnost za operacije u Libiji, posle Rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN.

Iako se u početku opirala ulasku u bilo kakve vojne operacije, Turska se složila da rasporedi četiri fregate, jednu podmornicu i rezervni brod za sprovođenje embarga na oružje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.