Izvor: Piplmetar.rs, 30.Jun.2023, 21:30

Tunis se na velika vrata vraća na svetsku turističku scenu: Lično smo se uverili u to, prenosimo vam utiske

Ljubitelji egzotike, predivnih plaža, luksuznih hotela, hlada palmi i preukusnih maslina ove godine odabrali su Tunis kao destinaciju za letovanje. Nakon deset godina “života u senci”, ova zemlja se na velika vrata vraća na svetsku turističku scenu i više je nego spremna da pokori konkurenciju, u šta smo se i lično uverili.
Ukoliko nikad niste posetili ovaj afrički biser ušuškan između Libije i Alžira, savet je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sve predrasude, ali i očekivanja, ostavite kod kuće. Jedino tako ćete zaista moći da uživate u svim blagodetima ove predivne države, koju je Telegraf.rs ove godine obišao uzduž i popreko. Zavirili smo za vas u najpopularnija turistička mesta i tamošnje hotele, obišli medine, uživali u istraživanju arheoloških nalazišta i lutanju u bespućima Sahare… Malo je reći da smo očarani onim što smo videli. Ali, da krenemo od početka…
Iz Beograda smo poleteli pred svitanje i nakon nešto manje od dva sata leta sleteli u Monastir. Tu je potpisnik ovih redova doživeo svojevrsni kulturološki šok… Aerodrom izgleda kao da je zamrznut u osamdesetim, a činjenica da ti kao vizu daju markicu koju bukvalno pljuneš pa zalepiš u pasoš, nije delovala ohrabrujuće. Srećom, “viziranje” i pasoška kontrola trajali su svega desetak minuta, a policajci su beskrajno ljubazni, tako da nije bilo mesta nervozi.
Konačno smo tu! Spremni da istražimo kolevku kartaginske civilizacije, žitnicu rimskog carstva, zemlju koja čuva jedan od najvećih i najlepših amfiteatara na svetu gde je sniman „Gladijator“, državu u kojoj postoji srpsko vojničko groblje, gde je u bespućima Sahare Sting održao koncert i gde su snimani „Engleski pacijent“ i „Star Wars“. Avantura može da počne… Čekaj, ne još… Shvatili su da je kolega poneo dron, to je ovde zabranjeno – evo revers, javite se kad krenete kući da vam isti vratimo…
Jato flamingosa i “crna plaža” Pomalo razočarani što nećemo imati vrhunske kadrove iz vazduha smeštamo se u autobus i krećemo da upoznajemo Tunis. Šta da vam kažem, od zemlje čije obale duge više od 1.200 kilometara zapljuskuje Mediteran, očekujte neočekivano. Kraj straćare ugledaćete vilu, u ulazu u grad videćete koze kako pasu, dok vas nadleće jato flamingosa. Kraj puteva razbacane kese i flaše, na banderama gnezda puna roda, a gotovo na svim prozorima i terasama rešetke…
Na dobro asfaltiranim putevima videćete i džipove i poluraspadnute automobile s kraja prošlog veka. Takav spoj siromaštva i luksuza nisam do sada videla nigde… Arhitektura je čudesna, svuda su palme i hektari pod maslinama, gde god se okreneš jasmin i vinogradi…
Ulice su načičkane prodavnicama u kojima možete kupiti sve od igle do lokomotive. Pamuk im je predivan, kožna galanterija jeftina, prodavci ljubazni i spremni za cenkanje… Savet je da pazarite baš u ovim radnjicama, jer u tržnim centrima, od kojih je najveći u Susu, roba zna da bude i skuplja nego u Srbiji. Napomena je da ne nosite sa sobom više od 1.000 evra keša, jer veći iznos nije dozvoljeno uneti u zemlju, a kontrole su nasumične.
Ukoliko ste skloni da sami istražujete, korisno je znati da je čitava zemlja odlično povezana železnicom, tako da od grada do grada možete putovati njihovim vozićima, autobusima, ali i taksijem koji je zaista povoljan (samo obavezno tražite da uključe taksimetar). Za prave avanturiste tu je i “kolektivni taksi”, kombiji u kojima se prevoze lokalci, neretko i sa životinjama – pa, ko voli nek izvoli.
Odmor bez interneta? Bitno je napomenuti da, koje god mesto izaberete za odmor, nećete pogrešiti. Plaže su svuda peščane, a voda savršena za kupanje. Zašto ovo ističem? Zbog toga što ćete na putu do hotela sigurno na obali videti neke crne gomilice i delovaće vam prljavo. Međutim, nije u pitanju nikakvo đubre, već crne alge koje je zakonom zabranjeno uklanjati. Na hotelskim plažama ih uglavnom ukopavaju u pesak ako ih more ne odnese, tako da u rizortu verovatno neće biti iznenađenja.
Hoteli uglavnom funkcionišu na bazi all inclusive koncepta, tako da se po dolasku obavezno raspitajte šta vam je sve dostupno. Ukoliko hotel nije na samoj plaži, imaćete šatl bus ili kočiju koji će vas besplatno prevoziti do plaže i nazad u određenim vremenskim intervalima.
Naša avantura sa agencijom Big Blue počela je u preslatkom Hamametu, gde smo odseli u hotelu sa četiri zvezdice. Odnos cene i kvaliteta i više nego zadovoljavajući. Sobe su prostrane i čiste, terase velike, tu su animatori za klince, ali i odrasle, ležaljke imate i kraj bazena i na plaži.
Uživancija u Hamametu Foto: Ivana Nikolić


U nekim hotelima će vas peškiri za plažu čekati u sobi, u nekim ćete morati da ih preuzmete na recepciji uz depozit. Ukoliko niste još razmenili evre za dinare, to možete učiniti u hotelu ili u nekoj od menjačnica, kurs je gotovo isti.
Iako uglavnom svi hoteli imaju wi-fi, najbolji signal će vam biti u lobiju, dok u sobama može da se dogodi da ga nemate uopšte. Ukoliko vam je internet neophodan, pitajte vodiča da vam obezbedi njihovu karticu, ili istu možete kupiti u radnji nekog od mobilnih operatera. Po ceni od oko 15 evra možete uzeti karticu sa 25 gigabajta interneta, pa surfujte do mile volje.
Interneta će možda da vam manjka, ali hrane neće. Restorani u hotelima su veliki, posluženje je na principu švedskog stola, izbor hrane je dobar, te možete jesti i tuniške i evropske specijalitete. Obavezno probajte morske plodove i osvetite se lubenicama, dinjama i breskvama koje su slatke kao med. Preporuka je i da probate sok od jagoda koje ovde uzgajaju – predobar je.
Ukoliko se odvažite, slobodno svratite i u njihove lokalne restorane, gde možete jesti po pristupačnim cenama i piti dobra domaća vina. Savet je i da probate lokalne specijalitete – svakako su specifični i dobro začinjeni.
Krema za sunčanje obavezna Kada se nađete na plaži, obavezno se mažite zaštitnim faktorom kao blesavi. Vazduh je suv, a neki divan vetrić stalno pirucka, pa nemate predstavu da sunce nemilosrdno prži.
Kada ste se dobro osolili i odmorili, obavezno obiđite centar mesta gde ste odseli, čuvenu medinu, odnosno trgovačke ulice, gde možete dobro da pazarite, probate njihove urme, bademe u čokoladi ili u kremu od jagode.
Osim arapskog svi odlično govore francuski, sa engleskim će vam trebati malo više sreće, ali ima onih koji znaju pomalo i srpski, a svakako su spremni a učine sve da uđete baš u njihovu radnju, te su skloni i blesavoj gestikulaciji rukama i obaveznom ponavljanju “good price, good price”, ne bi li vas olakšali za koji dinar.
Magična Kartagina Ukoliko zaista želite da “doživite” Tunis, obavezno idite na izlet u glavni grad. Očaraće vas avenija Habiba Burgibe (čoveka koji je Tunisu doneo nezavisnost), a koju lokalci porede sa Jelisejskim poljima, mada nećete pronaći sličnost. Lunjajte njihovom medinom, gde sate možete provesti u uskim uličicama “ratujući” sa trgovcima dok pazarite suvenire, odeću, obuću… Ukoliko vas šoping zamara, u medini ćete naći skrivene, predivno uređene kafiće, u kojima možete da se osvežite i odahnete od gradske vreve.
Kada obiđete moderno gradsko jezgro, krenite u obilazak Kartagine, antičkog grada koji su osnovali feničanski trgovci iz Tira. Prema legendi, osnovala ga je 800 godina p.n.e. princeza Elisa odnosno Dido, kako su je nazivali Rimljani. Na sever Afrike stigla je bežeći od brata koji je nasledio presto u Tiru i koji je želeo da je ubije jer je mislio da može da ugrozi njegovu vladavinu. Od kralja Jarba je dobila dozvolu da podigne grad.
I dan-danas lepo se vide obrisi dve kružne luke, trgovačke i vojne, koja je bila zaklonjena ogromnim vratima gde su Kartaginjani skrivali svoju flotu od očiju sveta. Drevni grad uništen je u rimskoj opsadi i danas na lokalitetu mogu da se vide gotovo isključivo ostaci iz rimskog perioda. Ukoliko ste zaljubljenik u istoriju, obavezno se edukujte pred put, ili pažljivo slušajte vodiča, jer ćete tačno u glavi moći da zamislite kako je sve nekada izgledalo. Danas se uz zidine nalazi i predsednička palata, koju je zabranjeno da fotografišete, u blizini je i konzulat Republike Srbije, a svuda okolo načičkane su luksuzne vile i restorani.
Kartagina nestvarna, čak i po kiši Foto: Ivana Nikolić


Grčka li je, Tunis li je? Iz Kartagine krenuli smo u Sidi Busaid, poznat i kao grad umetnika. Nalazi se na 20 kilometara od prestonice, na litici iznad Sredozemlja i na trenutak ćete pomisliti da ste u Grčkoj. Naime, u ovom gradu zakonom je obavezno da sve kuće budu plavo-bele, a ulice su prepune mirisnim stablima citrusa. Podseća na Santorini? Da, i nas je.
Ipak, kada krenete da krstarite uličicama, shvatićete da ste daleko od Grčke. Pažnju će vam privlačiti prepoznatljiva tuniska vrata sa tri zvekira, od kojih svaki daje različiti zvuk. Jedan je za muškarce, drugi za žene, treći za decu, pa tako kad “zazvečite”, vrata otvara onaj član porodice čiji ste zvekir “uhvatili”.
Takođe, pogledajte ka nebu i primetićete drvene “mreže” na prozorima, sa kojih su gospođice krišom davno merkale momke koji prolaze ulicom… Dah Tunisa doneće vam i pustinjske ruže i kristali iz Sahare koji krase suvenirnice, kao i zvuci arapskog i francuskoj jezika.
Na samom vrhu pronaći ćete savršeno mesto za predah, kafić u kaskadama, iz kojeg se pruža predivan pogled na more i još divniji zalazak sunca. Ovde, po dosta jačoj ceni, možete popiti kafu, sok ili tradicionalni čaj od nane sa bademima. Klopu nismo probali, rekoše mi i da nije neka, a platićete je oho-ho…
Šarmantni Sus Nakon fantastičnog izleta i još jednog noćenja u Hamametu selimo se u šarmantni Sus. Prvo prolazimo kroz Port el Kantaui, pravo turističko mesto načičkano hotelima, kafićima i radnjicama, dok je Sus ozbiljan grad, ali mu svakako ne manjka turističkog duha.
Za razliku od ostatka zemlje, Sus nije bogat istorijskim nasleđem (zaboravih da napomenem da u Tunisu ima više od 3.000 arheoloških lokaliteta). Odlikuje ga veličanstvena medina u čijem lavirintu uličica možete pronaći spas od nemilosrdnog sunca. Ćilimi ručne izrade, haljine veselih boja, rančevi od kamilje kože, magnetići, urme, bademi, začini, zanatlijske radnje, teraće vas da neprestano gledate levo-desno, kao da pratite kakav teniski meč. Tunišani su vrsni trgovci, ponekad previše napadni, pa znaju da povlače i za ruku da uvuku u radnju. Između radnjica videćete i minijaturne stolove, za kojima turisti uživaju uz kafu i ledenu vodu, a lokalci uz šišu.
U Susu obiđite i džamiju staru 12 vekova, arhološki muzej, i njihov toranj. Ovaj grad će mi ostati upamćen po blještavom noćnom životu, predivnom šetališu uz more, stablima narandže, kao i po brojnim napuštenim hotelima, koji već godinama zvrje prazni i čekaju nove vlasnike.
Ispred tih napuštenih zdanja tiskaju se trgovci začinima i drangulijama na kolicima, a uveče sa plaže i brojnih lokala odzvanja smeh turista, ali i lokalaca koji su potražili spas od letnje vreve dok čekaju zoru da im ponovo dođe voda. Da, u predivnom Susu vodu imate jedino u hotelima 24 sata, dok su u vrelim letnjim mesecima česme u ostatku grada suve već od 20 časova… Mislite o tome!
Divna Mahdia Iz Susa idemo u Mahdiju, ribarski gradić udaljen na oko 200 kilometara od Tunisa. Osnovan je 912. godine, a do 10. veka bio je i prestonica, pre nego što je prebačena u Tunis. Mahdiju su osvajali i Španci i Turci, te i danas možete u gradu videti ostatke tvrđave i drevnih zidina. Biser grada svakako je džamija bez minareta.
Njihova medina je malena i predivna, a trgovci prodaju predmete ručne izrade. S obzirom na to da je Mahdia poznata po tradicionalnim svadbama, ovde ćete se nagledati nošnji optočenih zlatnim nitima, a uličice medine pune su zlatara.
Petkom je ovde pijaca, pa su svuda tezge gde možete pazariti bukvalno sve za malo para. Unutar medine nalazi se i prelepa manja džamija, prekoputa koje je kafić sa baštom sa prirodnim hladom, a boje koje vas okružuju su nestvarne.
Našim turistima Mahdia je poznata kao mesto sa najlepšim plažama, što možemo i da potvrdimo.
Vreme je za pravu avanturu Nakon noći provedene u jednom od prelepih hotela u Mahdiji, došao je red da se zaputimo u avanturu koju smo svi sa nestrpljenjem čekali. Big Blue nas vodi u Saharu. Naša avantura trajala je puna dva dana i, ma koliko možda naporna bila, svakako je razlog zbog kojeg ću se opet vratiti u Tunis…
Kako smo se proveli u Sahari, čitajte u našoj sutrašnjoj reportaži…
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.