Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje diplomata u Libiji stradalo, ali ambasada ostaje

Ambasada Srbije u Libiji neće biti zatvorena, uprkos tome što je u poslednjih godinu dana stradalo troje srpskih diplomata, uključujući i ambasadora i uprkos tome što su svoje ambasade iz Libije povukle sve zapadne zemlje.

Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova takvu odluku objašnjava spoljnopolitičkim i nacionalnim interesima, ali i brojem građana Srbije koji tamo borave. Dačić odbacije spekulacije da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je ambasador Potežica stradao u pokušaju otmice, kaže da o tome dokaza nema.

Potvrđeno je - nakon smrti troje srpskih diplomata u Libiji, u zgradi ambasade u Tripoliju ostao je još samo jedan. Ali ne samo da Srbija ne namerava da ga vrati i zatvori ambasadu, naprotiv, uskoro u Libiju šalje i otpravnika poslova.

"Ne, ambasada ne može da bude zatvorena, već premeštena", rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Nema, međutim, ni najave da će biti premeštena. Naprotiv, ministar Dačić kaže u Tripoliju gde se zgrada nalazi nema sukoba, a potreba za ambasadom ima.

"Imamo dosta naših ljudi koji tamo i žive i rade. Ima ih više od 500", dodaje Dačić.

Kao i u Iraku i Siriji, tako i u Libiji, Srbija, kaže ministar Dačić, ima svoje spoljnopolitičke interese zbog kojih ne zatvara ambasade iako se u tim zemljama ratuje.

"Red veličine tog interesa je neuporedivo manji nego što je recimo interes italijanske petrohemije u Libiji, pa je te interese žrtvovala zarad bezbednosti svog diplomatskog osoblja", navodi Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

Jakšić: Država nije zaštitila svog ambasadora

No, ministar Dačić tvrdi, ambasador Oliver Potežica poginuo je u saobraćajnoj nesreći.

"Treba smiriti razne priče koje možemo da vidimo u našim medijima da je on stradao u pokušaju otmice. Nikakvi izveštaji o tome ne govore", naveo je Dačić.

Neka je i saobraćajna nesreća, ali država Srbija nije zaštitila svog ambasadora i zato jeste odgovorna, smatra Jakšić. "Ako on nema šofera, nego mora sam sebe da vozi... Ako ne može da ide prepodne, nego mora da vozi u dva ujutru, ako nema nekoga ko bi ga štitio, neko obezbeđenje u zemlji na kojoj svakih 20 kilometara kontroliše neka druga policija, onda je visok stepen odgovornosti na ovoj zemlji koja nije povukla ambasadora Potežicu".

Dačić, s druge strane, kaže: "Nije niko tražio ostavku ministra spoljnih poslova Kine zbog toga što su dvojica njihovih diplomata stradala u Beogradu, za vreme bombardovanja Srbije".

Između ostalog, objašnjava Dačić, Potežica je službovao na raznim opasnim mestima i prvi se, kaže, protivio svih ovih godina zatvaranju ambasade.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: Ambasada ostaje, nije bilo otmice Potežice

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017

Ambasada Srbije u Libiji neće biti zatvorena, uprkos tome što je u poslednjih godinu dana stradalo troje srpskih diplomata, uključujući i ambasadora i uprkos tome što su svoje ambsade iz Libije povukle sve zapadne zemlje...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.