Tadić i Šutanovac u Libiji

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Šutanovac u Libiji

"Srbija je počastvovana što je pozvana da sa visokom delegacijom učestvuje u obeležavanju 40. godišnjice libijske revolucije", izjavio predsednik Srbije Boris Tadić, po dolasku u Tripoli, gde mu je priređen svečani doček, i istakao da će to biti prilika i za unapređenje bilateralnih odnosa.

Tadić je naglasio da će se, tokom boravka u Tripoliju, sastati sa libijskim vođom Muamerom el Gadafijem i podsetio da će to biti njegov treći susret sa vođom libijske

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />revolucije u proteklih nekoliko godina.

Tadić je najavio da će imati susrete i sa mnogim drugim predsednicima i premijerima delegacija koje prisustvuju proslavi u glavnom gradu Libije.

"Biće to prilika za mnoge neformalne razgovore uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na ovakvim susretima često se mnogo toga uradi efikasnije, nego u

formalnim razgovorima", istakao je Tadić.

On je podsetio da Srbija sa Libijom ima višedecenijske konkretne odnose i pomenuo saradnju u oblasti školstva, ekonomske saradnje, saradnje u vojnoj industriji, zdravstvu, ugostiteljstvu i drugim oblastima.

"Svaka okolnost je prilika da se obnovi takva saradnja. Zato ovakva vrsta posete ima konkretan, ali i tradicionalno-istorijski sadržaj", ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, na vojnoj paradi koja će danas biti organizovana na centralnom gradskom trgu u Tripoliju, učestvovaće i vod vojnika Vojske Srbije, koji su pozvani da budu među onima koji predvode ovu paradu.

To je, naglasio je Tadić, važna činjenica, jer pokazuje da Libija poštuje naše prijateljstvo i saradnju u prošlosti i dobra je okolnost da tu saradnju nastavimo i u ovom trenutku.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, na poziv libijskog predsednika Moamera el Gadafija, predsednik Tadić će u Tripoliju prisustvovati svečanoj vojnoj paradi, na kojoj će učestvovati i 26 pripadnika Vojske Srbije.

U delegaciji će biti i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević, general-potpukovnik Mladen Ćirković i generalni direktor preduzeća "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanosti u Tripoliju će prisustvovati više od 60 državnika iz celog sveta.

Vojnom paradom će dominirati italijanska avijacija, a predvidjeni su i mnogobrojni vatrometi i kulturno-umetnički programi.

Libija ove sedmice obeležava 40 godina od vojnog udara kojim je Gadafi došao na vlast (1969), da bi postao šef države sa najdužim stažom na položaju u Africi, kao i u arapskim zemljama.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.