Tadić bez kolega iz Evrope kod Gadafija

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 01.Sep.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić bez kolega iz Evrope kod Gadafija

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas u Tripoliju proslavi 40 godina libijske revolucije, na poziv libijskog predsednika Moamera el Gadafija. Uz četrdesetak šefova afričkih država i predsednika Venecuele Uga Čavesa, predsednik Srbije biće jedini šef države jedne evropske zemlje.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Tadić će u Tripoliju prisustvovati svečanoj vojnoj paradi, na kojoj će učestvovati i 26 pripadnika Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije. U delegaciji predsednika Srbije biće i ministar odbrane Dragan Šutanovac, državni sekretar ministarstva Dušan Spasojević, general-potpukovnik Mladen Ćirković i generalni direktor preduzeća „Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević.

- Dobri odnosi sa Libijom su značajni posebno sa stanovišta ekonomske i vojne saradnje, a Srbija visoko ceni činjenicu da Libija, kao jedna od najjačih muslimanskih zemalja, nije priznala nezavisnost Kosova i da podržava teritorijalni integritet Srbije. Sem toga, u Pokretu nesvrstanih Srbija je imala uvek najbolje odnose sa Libijom - rečeno je „Blicu" u kabinetu predsednika Srbije kao objašnjenje zašto srpsku delegaciju predvodi Tadić.

Poređenja radi, iako je Tripoli najavio da će proslavi prisustvovati predsednik Francuske Nikola Sarkozi, ovu zemlju će predstavljati državni sekretar za saradnju Alen Žujande, SAD ambasador u Tripoliju, a ruske agencije su juče demantovale i najavu da će predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin biti u Tripoliju. Premijer Italije Silvio Berluskoni neće biti na proslavi, jer je juče otputovao iz Libije.

Prema najavi, među gostima će biti predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, kao i sudanski predsednik Omar al Bašir, koga je Međunarodni krivični sud optužio za ratne zločine u Darfuru.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.