Sukob saboraca u Tripoliju

Izvor: RTS, 03.Jan.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob saboraca u Tripoliju

Najmanje pet osoba ubijeno u višesatnom okršaju dve grupe bivših libijskih pobunjenika u centru Tripolija. Nekadašnji borci protiv Gadafijevog režima koristili mitraljeze, ručne bacače i protivavionsko oružje.

U oružanom sukobu pripadnika rivalskih milicija u centru Tripolija poginulo je najmanje pet osoba, javlja AP. Sukobi su izazvani hapšenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednog bivšeg borca iz Misurate, koji je optužen za pljačku.

Nekadašnji pobunjenici iz Tripolija i grupa boraca iz Misurate sukobili su se koristeći mitraljeze, ručne bacače i protivavionsko oružje.

Član Vojnog saveta Tripolija pukovnik Valid Šuaib rekao je da je okidač za sukobe bilo to što su borci iz Tripolija u novogodišnjoj noći uhapsili jednog bivšeg pobunjenika iz Misurate. On je bio osumnjičen za pljačku, a borci iz Misurate pokušavali su da ga oslobode.

Prema njegovim rečima, tenzije između dve grupe počele su u noći hapšenja, kada su borci iz Misurate pokušali da oslobode uhapšenog kolegu, ali bez uspeha. Umesto toga, i oni su uhapšeni. Jedan komandant iz Misurate uspeo je da izdejstvuje puštanje na slobodu svih, osim onoga koji je uhapšen zbog pljačke.

"Danas je druga grupa boraca pokušala da oslobodi kolegu. Oni su otvorili vatru na jednu zgradu u centru Tripolija, koju koristi Vojni savet. Posle nekoliko sati unakrsne paljbe, tri borca iz Misurate i dva iz Tripolija su ubijeni", rekao je Šuaib.

Očevici kažu da je milicija u Tripoliju uhapsila šest ljudi iz Misurate ljudi, zatim ih uvela u zgradu saveta, pretukla ih i zadržala u pritvoru, prenosi AP.

Inače, različite grupe bivših boraca protiv Gadafijevog režima sukobljavale su se u više navrata od oktobra, kada je završen osmomesečni građanski rat.

Raspuštanje tih naoružanih grupa, koje su odvojene regionima u kojima deluju, predstavlja ozbiljan izazov za libijske vlasti.

U mnogim delovima Tripolija i dalje postoji više brigada milicije, koju čine bivši pobunjenici. Neke od tih grupa zauzele su bivše vladine zgrade.

Ima svedoka koji tvrde da je najnoviji sukob izbio zato što je jedna grupa htela da preuzme kontrolu nad zgradom bivše obaveštajne službe.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.