Slađana vapila da je vrate u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2016, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slađana vapila da je vrate u Srbiju

Službenica srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković tražila je još od 2012. godine da je vrate u Srbiju. To potvrđuju i dopisi koje je ona slala pretpostavljenima u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu. Njeni apeli su bili bezuspešni i pored toga što je ona u Libiji provela gotovo deset godina. Ni okolnost da joj je formalno mandat okončan, kao i to da je porodicu, supruga i dve ćerke, 2011. godine vratila u Srbiju nakon što je počeo rat u Libiji, nije umilostivio nadležne da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << joj izađu u susret, iako je na to imala i formalno i moralno pravo.

"Svoje obaveze prema ambasadi i državi sam časno i pošteno ispunjavala, ali moja obaveza je i da ih ispunim prema porodici... Sve ovo su dovoljni argumenti za moju molbu da me neko zameni i posle skoro devet godina rada i preko tri godine odvojenosti od dece", pisala je Slađana, a objavio beogradski list "Blic".

Da smo normalna država, to se ne bi dogodilo, upozorava dugogodišnji diplomata Simeon Pobulić.

- Stankovićeva je radila u službi veze, drugim rečima, bila je šifrantkinja. Tačno je da je za ovaj posao malo teže naći zamenu, ali na sve to se moralo ranije računati i pronaći adekvatno rešenje. Tu vidim deo velike krivice srpskog ambasadora u Libiji. On je morao da zna da se ona mora vratiti u Srbiju i da joj se mora naći adekvatna zamena koja će moći da funkcioniše u ratnoj situaciji - komentriše za "Vesti" diplomata u penziji Pobulić.

Simeon Pobulić ističe da se ranije uvek unutar MSP vodilo računa da se ljudi koji su u službi doživeli stres ne šalju ponovo u stresnu situaciju.

- Sećam se jednog kolege koji je doživeo stres u SAD, pa su ga nadležni premestili u Hag. Tamo se međutim, propio i bio je vraćen i podvrgnut lečenju.

On objašnjava da kada u nekoj državi vlada vanredna situacija, ako već ambasada nije zatvorena, Ministarstvo spoljnih poslova šalje mlađe ljude obučene da deluju u takvim okolnostima.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica zatražio je od šefa libijske diplomatije El Mabruka Milada više informacija o smrti službenika srpske ambasade Slađani Stanković i Jovici Stepiću, ubijenima u vazdušnom udaru američkih snaga na Sabratu 19. februara.

Potežica i El Mabruk Milad su na sastanku u Tripoliju takođe razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima da se oni podstaknu u budućnosti, piše libijski list "Libija obzerver".

Srpske vlasti su saopštile da su diplomate ubijene u eksploziji, kako je pokazala obdukcija izvršena u Beogradu i Libiji, ali Vašington to negira.

- Kada je SSSR okupirao Čehoslovačku 1968. godine, ja sam bio izabran među 50 radnika Ministarstva spoljnih poslova bivše Jugoslavije koje je MSP obučavao kako da funkcionišu u šumi. Sve se to unapred radi, ide se u susret događajima. U ovom slučaju to je izostalo, najverovatnije zato što je ceo sistem u Ministarstvu narušen - primećuje Pobulić.

* Libija: Oteti Srbi ubijeni u bombardovanju SAD

* Lokacija otetih Srba poznata, Pentagon je nadgledao nedeljama

* FOTO: Avion sa telima diplomata sleteo u Beograd
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

SLUŽBENICA UBIJENA U LIBIJI UZALUD MOLILA Operisana sam, moram na kontrolu

Izvor: Blic, 01.Mar.2016

U svakoj molbi koju je iz Libije slala Ministarstvu spoljnih poslova tragično nastradala Slađana Stanković pisala je o svojoj deci. A od 2014. pisala je i o bolesti zbog koje je morala u Srbiju...Slađana Stanković, službenica srpske ambasade u Tripoliju koja je oteta u novembru, a tragično nastradala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.