Slabiji dolar i poremećaji u opskrbi iz Libije podigli cijene nafte iznad 51 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Mar.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabiji dolar i poremećaji u opskrbi iz Libije podigli cijene nafte iznad 51 dolara

LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 51 dolara, poduprte slabijim dolarom i poremećajem u opskrbi iz Libije, koji su se nadovezali na nagovještaje mogućeg produljenja razdoblja smanjene opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,30 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << centi i barelom se trgovalo po 48,23 dolara.

Tržište je danas podupro slabiji dolar koji usmjerava pozornost ulagača na sigurna tržišta roba, pojeftinjujući ujedno naftu za imatelje ostalih valuta i time potičući potražnju.

Dodatnu je potporu cijenama pružila informacija neimenovanog izvora u naftnoj industriji da je zbog blokade na naftnim poljima u Šarari i Wafi libijska proizvodnja nafte smanjena otprilike za trećinu, odnosno za 252 tisuća barela dnevno.

"Čitav niz faktora pomogao je jutros cijenama nafte a glavni je među njima najnoviji poremećaj u opskrbi iz Libije", konstatirali su u izvješću analitičari PVM-a.

"Vjetar u leđa cijenama bila je i izjava u kojoj je iranski ministar nafte nagovijestio mogućnost produljenja razdoblja smanjene opskrbe pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)", dodali su.

Na istup ministra Bidžana Zanganeha nadovezalo se priopćenje iz neovisnog proizvođača nafte Azerbajdžana da su spremni sudjelovati u tom produljenju smanjene opskrbe na drugu polovinu godine.

Značajniji rast cijena zakočila su očekivanja da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati daljnje povećanje proizvodnje nafte iz škriljca i time podsjetiti na trogodišnji problem prekomjerne opskrbe.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 48,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.