Skot Vučiću: Izjava iz Pentagona nije stav SAD

Izvor: RTS, 27.Feb.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot Vučiću: Izjava iz Pentagona nije stav SAD

Premijer Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skot saglasili su se da je Srbiji i Sjedinjenim Državama zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji.
Ambasador Skot je obavestio premijera Vučića da izjava portparola Pentagona od pre dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpske ambasade u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Libiji ne odražava zvaničan stav američke administracije.

Skot je rekao da je "izjava portparola Pentagona od pre dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage".
U razgovoru sa Vučićem Skot je rekao da je u toku analiza dokaza sa mesta napada u Sabrati i da je izveštaj sa autopsije važan faktor za istragu, ali da je za konačne zaključke potrebno vreme, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.
Premijer Vučić i Skot su se saglasili da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića.
Srpski premijer je američkom ambasadoru rekao da je Vlada Srbije spremna da sa američkom stranom razmeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i obdukcione nalaze.
Premijer Vučić i ambasador Skot razmotrili su i druga regionalna i međunarodna pitanja.
Konstatovali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za migrantsku krizu, navodi se u saopštenju.
Pentagon je u četvrtak saopštio da veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".
Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.
Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posledica bombardovanja.
SAD spustile loptu, zajednički radimo na slučaju
Sastanak sa Skotom premijer Vučić komentarisao je i u Rumi gde je prisustvovao otvaranju fabrike. Vučić je rekao da srpske službe, u saradnji sa američkim, nastavljaju istragu okolnosti i svih detalja pogibije dvoje službenika srpske amabasade u Libiji.
"Tražili smo nalaze američkih službi, a sve što naše službe imaju dostavićemo američkim, sa kojima i inače sarađujemo", rekao je premijer novinarima i istakao da ćemo "imati punu informaciju o svemu".
Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ga je američki ambasador u Srbiji obavestio da izjava iz Pentagona od pre dva dana ne izražava zvaničan stav Sjedinjenih Država.
"Videli ste da su i oni prilično spustili loptu, da to sad nije onako kako je izgledalo pre dva dana", rekao je Vučić i dodao da će američka služba dobiti sve nalaze u vezi sa slučajem, ističući da je cilj i interes Srbije da se sve otkrije do kraja.
"Mi Jovicu i Slađanu ne možemo da vratimo, to je ogromna tragedija i za porodicu i za prijatelje, ali moramo da gledamo napred i u budućnost. Važno nam je i zbog odnosa sa SAD da se sve raščivija do kraja", rekao je Vučić.
Premijer je istakao da srpske službe takođe nastavljaju istragu pozadine otmice srpskih diplomata, navodeći da ima više podataka od javnosti, ali da ne može da izađe sa njima u javnost.
"Razume se da znam više stvari od dnevnih spekulacija", rekao je premijer i dodao da ne želi da se bavi svakojakim neistinama koje čuje.
Upitan da li je jedan od motiva za otmicu možda trgovina oružjem kako se spekuliše, Vučić je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali da spekulacije ne bi da komentariše.
"Spekulacijama se ne bavim, ni teorijama zavere, od toga se ne živi", rekao je Vučić.
Vučić je bio iznenađen komentarom da Više javno tužilaštvo, koje je zatražilo odbukciju u Srbiji, navodno nije dobilo izveštaj sa autopsije.
"Kako nisu dobili? Hajte molim vas, oni su ti koji su to tražili, nisam ja", rekao je Vučić.
Upitan da li će ambasada Srbije u Libiji biti zatvorena, premijer je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da sprovede sve procedure.
Vučić je istakao da je sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom imao otvoren razgovor i da je zadovoljan onim što je čuo u vezi sa saopštenjem Pentagona, i da će Srbija nastaviti da radi sa Amerikancima na slučaju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SKAT VUČIĆU: Izjava iz Pentagona nije stav SAD

Izvor: Kurir, 27.Feb.2016

BEOGRAD - Američki ambasador Kajl Skat obavestio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjava portparola Pentagona od pre dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji ne odražava zvaničan stav američke administracije...Ambasador Skat je rekao da je "izjava portparola...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.