Širi se arapska revolucija

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se "arapska revolucija"

Beograd, Sana, Manama, Tripoli -- Protesti u arapskom svetu se nastavljaju, sve intenzivnije demonstracije u Libiji, Jemenu i Bahreinu. U sukobima više desetina žrtava.

Procenjuje se da su, prema najnovijim podacima, u trodnevnim antivladinim demonstracijama u Libiji poginule 84 osobe.

U Bahreinu je od ponedeljka kada su ulični protesti počeli poginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najmanje pet ljudi, a više od 200 ih je povređeno. U demonstracijama u Jemenu je poginulo deset ljudi.

Osmog dana antivladinih protesta u Jemenu, na ulice glavnog grada Sane izašle su i pristalice predsednika Ali Abdulah Saleha.

Njih oko hiljadu sukobilo se sa desetinama hiljada antivladinih demonstranata koji uličnim demonstracijama traže odlazak predsednika sa vlasti.

Došlo je i do sukoba u kojem je policija pucala, a troje ljudi je i ubijeno u lučkom gradu Adenu.

Pristalice jemenskog predsednika poručuju da ne žele sukobe.

"Ovde smo da bismo pokazali podršku našoj zemlji. Želimo mir, a ne haos. Imali smo dovoljno neprilika u zemlji nisu nam potrebne više", kaže jedan od njih, Abdulah Mohamed.

Jemenski predsednik je više od tri decenije na vlasti, a kako prenose agencije, on je ključni američki igrač u borbi protiv Al Kaide.

Antivladini demonstranti su poslednji dan radne nedelje nazvali petak gneva, a svoje pristalice su izveli na ulice većih gradova pozivom preko Tvitera i Fejsbuka.

U Bahreinu se vojska povlači sa ulica

Vojska Bahreina povukla se sa centralnog trga u Manami, što je jedan od uslova opozicije za početak dijaloga s vlastima.

Vojska je povukla tenkove i oklopna vozila, koje je u četvrtak uputila na trg u Manami, posle početka antivladinih demonstracija, javio je Frans pres.

Šiitski opozicioni vođa u Bahreinu Abdel Džalil Halil Ibrahim zatražio je ostavku vlade i povlačenje vojske sa ulica Maname, kao uslov da opozicija prihvati poziv za dijalog sa vlastima.

"Kako bismo pokrenuli dijalog, vlada treba da podnese ostakvu, a vojska da se povuče sa ulica Maname", izjavio je Ibrahim, vođa partije Vefak, glavne opozicione šiitske partije u Bahreinu.

"Za sada ovo nije dijalog, već govor oružja", dodao je on, aludirajući na sukobe između vojske i demonstranata u kojima je sinoć najmanje 95 osoba povređeno.

S druge strane, prestolonaslednik Šeil Salaman bin Hamad Al Kalifa apeluje na dogovor.

"Ovo je zemlja za sve, nije samo za jednu ili drugu grupu ljudi. Ona nije samo za sunite ili šiite, ona je za sve građane Bahreina", poručio je on.

"Potrebna nam je samokontrola i etičnost. To moraju da pokažu sve političke partije uključujući i vojsku policiju i građane", rekao je prestolonaslednik.

U najmanjoj arapskoj zemlji, Bahreinu, većinski šiiti od ponedeljka traže od sunitske kraljevske porodice veća prava za sebe, više radnih mesta i oslobađanje političkih zatvorenika.

Neki traže i da cela dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Libija "oflajn"

Libijske vlasti treba odmah da obustave nasilje prema mirnim demonstrantima i zaštite ih od napada drugih oružanih grupacija, poručuju iz Hjuman rajts voča.

Ta organizacija za očuvanje ljudskih prava saopštila je da je pristup internetu u Libiji tokom noći prekinut, kako bi demonstranti bili sprečeni da se tim putem organizuju i komuniciraju.

Iz Libije, gde demonstranti protestuju četiri dana i dalje ne izveštava nijedna novinska agencije, niti strana televizija.

Spontani revolt ili neko vuče konce?

Tanja Vujić, novinarka lista "Politika" u razgovoru sa autorkom emisije "Planeta" B92 Tanjom Veselinović, objasnila je da li iza ovih protesta postoji neke ko vuče konce ili je reč o spontanom revoltu.

Tanja Vujić: Niz faktora potpuno su prisutni širom svih tih zemalja. Prvo, veliki je skok cene hrane. Drugo, demografska karta tog dela sveta je alarmantno narasla. Zatim imate jedan niz režima koji je tu na vlasti decenijama sa dinastičkim intencijama. Sličnosti u načinu organizovanja demonstracija u Tunisu, u Egiptu, u Jemenu, u Bahreinu, značaj delovanja vojske, značaj Fejsbuka itd. i raznih faktora podseća na jednu matricu, ali da li bi se smelo govoriti o zaveri i da neko tu zna odgovor, ja nisam ta.

B92: E sad, kao posebno važno mesto u ovom razgovoru se uzima Bahrein.

Tanja Vujić: Bahrein je značajan zato što bi mogao biti okidač jednog preispitivanja odnosa snaga između Teherana i Rijada (Irana i Saudijske Arabije) koji bi mogao dovesti do nenaslutivog scenarija.

B92: Da li postoji mogućnost rasplamsavanja građanskih sukoba, čak i posle tog odlaska Mubaraka?

Tanja Vujić: Pa, ja mislim da se stvari nisu sasvim smirile. Prvo, vojska drži državu - to je broj jedan - donosi zakone, predstavlja zemlju i inostranstvu. Ja sumnjam u rasplamsavanje, skoro rasplamsavanje ovih novih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.