Sarkozija tuže zbog zločina u Libiji

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2011, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozija tuže zbog zločina u Libiji

Dva poznata francuska advokata Rolan Dima i Žak Verže izjavili su u Tripoliju da će podneti tužbu protiv francuskog predsednika Nikole Sarkozija za zločine protiv čovečnosti u Libiji.

Jedan predstavnik libijskog ministarstva pravde izjavio je da su advokati sami predložili da podnesu tužbu u ime porodica žrtava bombardovanja NATO-a protiv Sarkozija, čija je zemlja predvodila operaciju međunarodne koalicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Libiji.

"Advokati će podneti tužbu u ime porodica žrtava u francuskom sudu", rekao je libijski predstavnik Ibrahim Buhzam.

Dima, bivši socijalistički ministar, izjavio je da je "iznenađen da misija (NATO) koja je zadužena za zaštitu civila, zapravo ubija te civile".

On je osudio bombardovanje Libije, smatrajući da je to "brutalna agresija protiv jedne suverene države" i dodao da je spreman da brani libijskog lidera Moamera Gadafija u slučaju da mu se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu.

Ocenivši da su zemlje NATO "ubice", Verže je rekao da francusku državu "vode lopovi i ubice".

Verže i Dima dva dana su boravili u Libiji i rekli su da će pokrenuti sudske procedure sutra u Parizu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.