Rusi odgovarali za Gadafija

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi odgovarali za Gadafija

05.06.2012. -

Vojni sud u Libiji osudio je na doživotnu robiju ruskog rađanina zbog pomaganja vojsci Moamera Gadafija. Još jedan građanin Rusije, 19 Ukrajinaca i troje Belorusa dobili su po 10 godina zatvora. Ambsada Rusije i Tripoliju namerava da uloži žalbu.

27 osoba – građani Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajine i Belorusije, bili su optuženi za pomoć režimu svrgnutog lidera Moamera Gadafija, između ostalog za remont vojne tehnike. Rus Aleksandar Šadrov je bio proglašen koordinatorom grupe i osuđen na doživotnu robiju, Vladimir Dolgov na 10 godina. U ponedeljak je održano sudsko zasedanje, rekao je šef konzulata ambasade Rusije u Tripoliju Iljja Samonjin:

Trenutno ambasada Ruske Federacije u Tripoliju zajedno sa advokatima ruskih građana radi na žalbi protiv izrečene presude. I mi se nadamo da će uskoro ova presuda biti ukinuta i da će nam poći za rukom da oslobodimo naše građane.

Dolgova i Šadrova zajedno sa 25 građana Ukrajine i Belorusije uhapsio je pobunjenički bataljon Kaaka u avgustu 2011. godine. Optužili su ih za to da su remontovali vojnu tehniku: protivavionske komplekse i tenkove za trupe Gadafija. Ruski građani tvrde da su išli u Libiju radi popravke naftne opreme. Pri tome prisustvo građana druge zemlje, čak u svojstvu tehničkih konsultanata, nije zločin, ističe ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Aždar Kurtov:

U međunarodnom pravu i u pravu bilo koje civilizovane države polazi se od toga da je zločin nekakvo protivzanonito dejstvo. A ruski građani su bili pozvani u Libiju i stigli su tamo u usloviam legitimnim u vreme režima Moamera Gadafija. Tvrditi da su samim tim izvršili zločin, znači ogrešiti se o opštepravne prilaze. Najverovatnije je reč o nekoj osveti od strane novih libijskih vlasti.

Ruski politikolog kaže da su učesnici tog slučaja žrtve. Nove vlasti sprovode revolucionarni kurs svojstven mnogima: da pokažu narodu kako ne liče na svrhnutu vlast i nameravaju da idu drugim putem. Sa svoje strane, Moskva treba da krene poznatom maršrutom i da traži izručenje svojih građana, kaže advokat Moskovskog kolegijuma advokata Igor Trunov:

U MIP-u ova procedura je prilično odrađena. Mi znamo tako glasne procese kada se ona primenjuje, a postoje hiljade drugih kada građani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji. Jedino složeno pitanje je posleratni haos u rukovodstvu zemlje. Osnovna masa organa izvršne vlasti još je nelegitimna, nastavlja se borba za vlast. Kome da se žalimo? Evo gde će biti glavni problem.

U toj situaciji Moskva neće delovati sama. Ranije su rusko MIP i ambasada Rusije u Tripoliju zajedno sa kolegama iz Belorusije i Ukrajine postigli poboljšanje uslova za uhapšene. Predstoji ulaganje žalbe na presudu građanima ovih zemalja.

Izvor: Golos Rossii, foto: Vesti.ru
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Građanima Rusije, Belorusije i Ukrajine biće obezbeđeno pravično suđenje u Libiji

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2012, 12:27

06.06.2012. -..Suđenja građanima Rusije, Belorusije i Ukrajine, optuženim za pomaganje režimu Moamera Gadafija biće vođeni "pošteno", rekao je potpredsednik prelaznog libijskog Nacionalnog saveta, Abu Mustafa Šagur, za vreme svoje posete Vašingtonu. Na pitanje da li će zatvorenici moći u svojoj...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.