Ron Paul bez cenzure: “Amerika tone u fašizam, sistem u kojem vladaju korporacije i autoritativni režim”

Izvor: BKTV News, 21.Feb.2012, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ron Paul bez cenzure: “Amerika tone u fašizam, sistem u kojem vladaju korporacije i autoritativni režim”

Od svih republikanaca koji su u borbi za mesto glavnog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD-u, Ron Paul se od samog početka isticao po znatno drugačijoj retorici od svojih stranačkih kolega.
Razlog tome je decidiran stav protiv američkih vojnih pohoda širom sveta. U trenutku kada je Obamina militantna politika razvukla američku vojsku od Filipina, Australije do Libije i Pakistana, vojni izolacionizam koji zagovara Ron Paul poprilično je popularan među >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svim osobama koje se protive svakoj vrsti vojnog imperijalizma.
U svojim govorima Paul trudi se da istakne ono o čemu već mnogi govore, ali se ne usuđuju spomenuti sa tako visoke platforme - a to je, kako sam Ron Paul kaže, zaokret prema fašističkom modelu ekonomije u SAD-u.
'Potonuli smo i udaljili se od izvorne Republike. A sada tonemo ravno u fašistički sistem u kojem vlast drže velike korporacije i autoritativan režim koji gazi svaku ličnu slobodu, svih američkih državljanina.' - rekao je Ron Paul za vrijeme govora u Kansas City-u, 18.2.2012.
Naravno, Paul ovde ne govori o nekakvom novom uređenju koji bi podsjećao na nacističku Nemačku. On misli na fašizam kao ekonomsku doktrinu - ili kako je mnogi nazivaju 'korporativizam'.
Taj sistem bio je aktuelan u Italiji za vreme Benita Musolinija od 20-ih do 40-ih. Fašizam, kao ekonomsko-politička teorija, stavlja korporaciju na sam vrh upravljanja državom. Cela zemlja je podređena služenju korporativnih interesa i njihovih vlasnika, a narod se drži pod strogom kontrolom policije, vojske, paramilitarnih grupa, ali i temeljnim nadzorom.
Naravno, termin 'fašizam' trebalo bi gledati isključivo kroz prizmu opisane ekonomske doktrine, a termin se danas koristi u mnogo širem značenju.
Ipak, očigledno je kako Ron Paul kada govori o 'fašizmu' u SAD misli upravo na fašizam kao ekonomsku doktrinu.
Imajući u vidu fašistički način ekonomske proizvodnje, jasno je kako današnji SAD sve više poprima određene elemente - neosporna je činjenica kako korporacije imaju daleko najveći uticaj na politiku i smer u kojem se SAD kreće.
Američki militarizam, koji je - još jednom - neosporna činjenica, zasigurno ne operiše širom sveta pod nominalnom porukom 'širenja demokratije', ali - koliko god da bi i takav način vojnog delovanja bio nedopustiv i kriminalan - ni u korist vlastitih građana .
Vojno i političko širenje uticaja SAD direktno se sprovodi na zahtev ili u korist najvećih i najmoćnijih korporacija.
Na tom tragu Ron Paul dotakao se i teme o kojoj se u SAD danas nerado govori.
Agencija Associated Press prenosi kako je njegova izjava popraćena burnim aplauzom. CBS news prenosi kako je znatan broj ljudi otišao sa drugih političkih skupova (koji su održani u isto vrijeme u Kansas City-u) kako bi došli čuti govor Ron Paul-a.

Izvor: advance.hr
Tweet
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.