Raspad Libije?

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspad Libije?

Plemena i milicije naftom bogatog, istočnog dela Libije proglasili "poluautonomiju". Teritorija se proteže od Sirta do granice sa Egiptom. Centar - Bengazi. Tripoli: Strana zavera.

Libije je dospela na korak bliže raspadu, pošto su plemenske vođe i lideri silnih milicija proglasili "poluautonomiju" istočnog dela države, Kirenaika, koja se proteže od Sirta, preko Bengazija, pa sve do egipatske granice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Na skupu u Bengaziju imenovano je i posebno veće, koji će nadalje upravljati ovim regionom, u kojem se nalazi gro libijske nafte. Nafta, naravno, nije navedena na listi razloga zbog kojih Kiernaika mora da se delimično osamostali, već glavni razlog predstavlja "višedecenijsko zapostavljanje" ovog regiona.

Nove libijske vlasti, takođe naravno, su ustale protiv federalizacije, strahujući od mogućeg raspada države, koja ionako na jedvite jade izlazi na kraj sa plemenskim previranjima šriom zemlje, eskalacijom radikalnog islamizma i osvetničkim obračunima rivalskih milicija.

Lider Privremenog veća, Mustafa Abdel Džalil je pozvao "naciju na jedinstvo" i rekao da "žali što su razvoj situacije na istoku ohrabrili i finansirali stranci". 

U deklaraciji, čije je usvajanje burno pozdravljeno u Bengaziju, navodi se da Kiernaika "bira federalni sistem". Na čelo ove "poluautonomije" imenovan je Ahmed al Zubair, koji je rekao da će se zalagati za poštovanje ljudskih prava, kao i da će spoljnu politiku prepustiti Tripoliju.

Suštinski, plemenski lideri i komandanti milicija su vratili "sat unazad" i reaktivirali ustavne amandmane izbrisane pre šezdesetak godina, prema kojima je Libija bila podeljena na tri države - Tripolitaniju, Kiernaiku i Fezan.

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.