RUSKI AVIONI U LIBIJI ZAPREPASTILI AMERE: Objavljeni satelitski snimci, MiG-ovi i Suhoji ČUVAJU HAFTARA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 07:16

RUSKI AVIONI U LIBIJI ZAPREPASTILI AMERE: Objavljeni satelitski snimci, MiG-ovi i Suhoji ČUVAJU HAFTARA (FOTO)

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) je juče objavila satelitske snimke za koje tvrdi da predstavljaju ruske avione u Libiji.

Na satelitskim snimcima se mogu videti jurišni avioni Su-24 i lovci MiG-29 na aerodromu Al-Džufra, u centralnoj Libiji. Ovu bazu kontroliše Libijska nacionalna armija maršala Kalife Haftara, a u istoj bazi su primećene i kopnene snage Ujedinjenih Arapskih Emirata, inače američkog saveznika u regionu.

Prema tvrdnjama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << AFRICOM-a, 14 aparata MiG-29 i nekoliko Su-24 su preleteli iz Rusije u Siriju, a odatle na aerodrom Al-Džufra u Libiji. Amerikanci tvrde da je ova operacija izvedena sa ciljem pružanja vazdušne podrške navodnim ruskim plaćenicima koji se bore za Haftara u Libiji.

- Ruska umešanost u sukob u Libiji dovodi do nasilja i odlaže političko rešenje problema - rekao je general američkim marinaca Bredford Gering, a zatim dodao:

- Moskva nastavlja da traži strateško uporište na južnim granicama NATO pakta, i to po cenu ljudskih života.

General Gering tvrdi da ruskim avionima pilotiraju "neiskusni plaćenici".

AFRICOM već nekoliko nedelja vodi medijsku kampanju protiv Rusije, koju optužuje za intervenciju u Libiji. I pored oštrih reči na društvenim mrežama i satelitskih snimaka, još uvek nije izveden nijedan ruski vazdušni napad u toj severnoafričkoj zemlji, i uopšte ne postoje dokazi da ti avioni pripadaju ruskom vazduhoplovstvu.

Ruski zvaničnici su demantovali da su avioni poslati iz Rusije a kasnije se kao mogući isporučilac pominjala Belorusija kao i da su avioni izvršili prelet preko Rusije (aerodrom Privoložskij), Irana (baza Hamedan) i Sirije.

I dok Amerikanci paniče zbog navodne ruske intervencije u Libiji, nastavljaju da zatvaraju oči pred činjenicom da se Turska otvoreno umešala u rat u toj zemlji. Poslednjih meseci Ankara je u Libiju prebacila velike količine oružja, kao i više od 400 džihadista iz Sirije koji se bore za Vladu nacionalnog jedinstva iz Tripolija.

Snage maršala Kalife Haftara su poslednjih meseci u defanzivi, ali i pored katastrofalnih gubitaka zaustavili su ofanzivu vojske VNJ na Sirt. Poznati iranski vojni novinar Babak Tagve je naveo da su upravo ovi "ruski avioni" u Libiji sprečili turske transportne letelice C-130 da dostavljaju oružje i džihadiste vladi iz Tripolija, čime je ofanziva na Sirt izgubila zamah.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.