Prvi avion krenuo za Tripoli

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi avion krenuo za Tripoli

Avion koji će evakuisati prvu grupu državljana Srbije krenuo za Tripoli, saznaje RTS. Dobijena usmena saglasnost za sletanje aviona u Tripoli. Napravljen plan za evakuaciju.

Prvi avion krenuo iz Beograda za Tripoli, saznaje Radio-televizija Srbije. Prema planu evakuacije iz Libije će se prvo vratiti žene i deca, rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.

Za informacije o srpskim državljanima, 24 sata dežura služba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konzularnog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova na broju 011 30 68 162.

Prema njegovim rečima, dobijena je usmena saglasnost libijskih vlasti za sletanje naših aviona na aerodrom U Tripoliju. "Do sada je evidentirano više od 1.000 građana Srbije u Libiji i svi oni koji izraze želju da se vrate u Srbiju biće evakuisani avionima 'JAT-a' i na druge načine", kaže Stefanović.

"Prvim avionom iz Tripolija u zemlju će biti vraćene žene i deca, a zatim će se krenuti u kontinuitetu sa slanjem aviona na taj isti aerdorom", rekao je Stefanović, dodajući da u Tripoliju ima oko 500 državaljana Srbije koji su do sada evidentirani za evakuaciju.

Evakuacija srpskih državljana iz Ras Lanufa i Bengazija biće organizovana u saradnji sa drugim zemljama. Iz Ras Lanufa će u dogovoru sa Rusijom biti evakuisano oko 300 građana, avionom ili brodom, dok će iz Bengazija srpski državljani biti evakuisani u saradnji sa Turskom.

Manje grupe srpskih građana trebalo bi da budu evakuisane u saradnji sa zemljama za čije firme rade o čemu se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovara sa tim zemljama preko svojih ambasada.

Kada je reč o građanima Crne Gore, koja u Libiji nema ambasadu, Stefanović je rekao da ne zna koliko ih ima u Libiji i da su oni dobili instrukcije od svog Ministarstva da se jave ambasadi Srbije.

"Mi ćemo voditi tu evidenciju i apsolutno ćemo pomoći svakom, kao što smo i uvek radili", rekao je Stefanović.

Problemi u evakuaciji

Evakuaciju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u dogovoru sa kriznim štabom Vlade Srbije. Ministarstvo spoljnih poslova brojčano pojačava ambasadu u Tripoliju, kako bi se što pre obavila evakuacija i sakupili državljani Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za B92 da je jedna od prepreka za izlazak iz Libije uklonjena, jer su tamošnje vlasti ukinule izlazne vize.

"Međutim, postoji drugi problem, a to je da mnogi naši ljudi koji tamo rade nemaju kod sebe pasoše, zato što se nalaze u centralama njihovih preduzeća, tako da ćemo mi sa našim avionima poslati tamo sve potrebne papire da bi oni mogli da izađu iz Libije", objasnio je Dačić.

Dačić, koji je na čelu tima koji je formirala Vlada Srbije za evakuaciju državljana Srbije iz Libije rekao je da bi svi naši građani koji trenutno borave u Libiji trebalo da se obrate ambasadi Srbije u Tripoliju.

Apel za pomoć

Internet portalu RTS-a stigao je i-mejl u kojem se traži pomoć našim državljanima u Marsa el Bregi u Libiji, koji čekaju na evakuaciju, ali ne mogu da dođu do gradova odakle bi trebalo da avioni polete.

Grad Marsa el Brega je u neposrednoj blizini Raslanalfa, ali oni nemaju mogućnost da do njega dođu, jer ne mogu da izađu iz kompanije, a ne mogu ni da stupe u kontakt sa našom ambasadom. Grad Marsa el Brega ima i sopstveni aerodrom.

Doktora Dragoljuba Čorbića moguće je kontaktirati na +218923463906 i broj u kompaniji "Sirte Oil Company" +218 21 3610 377-390 ekstenzija 21019 ili 31982.

U Rim je sa grupom Italijana sleteo i srpski državljanin Zoran Šiljak, koji radi u Tripoliju.

"Cele prošle noći Tripolijem je odjekivala pucnjava. Naoružani civili su na svakom ćošku, situacija uopšte nije bezbedna", opisao je Zoran Šiljak dešavanja u Libiji.

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmud Abul Gejt rekao je da su piste na aerodromu u Bengaziju uništene i da avioni tamo ne mogu da slete, ali kao i većina drugih informacija koje su do sada dolazile iz Libije, ni ova nije potvrđena. 
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.