Proveriti izjavu o kanibalima

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proveriti izjavu o "kanibalima"

Beograd -- Državni sekretar Slobodan Homen izjavio je, povodom demarša Arapske lige, da nadležni državni organi treba da provere da li je izvršeno ili nije krivično delo.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde je rekao da bi, nakon provere, državni organi trebalo "adekvatno i da reaguju" po tom pitanju.

Demarš Arapske lige se odnosio na izjavu Čedomira Jovanovića 21. marta u parlamentu, koji je u vezi sa dešavanjima u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libiji, kako navodi liga, nazvao afričke narode i države "kanibalima".

"Smatram da nadležni organi treba da provere da li tu postoji ili ne postoji određeno krivično delo i verujem da će u tom smislu oni i adekvatno reagovati", rekao je Homen novinarima. On je, posle skupa posvećenog borbi protiv korupcije istakao i da "svaki građanin Srbije treba da bude jednak pred zakonom, bez obzira da li je narodni poslanik ili običan građanin" i da zato nadležni državni organi treba da reaguju.

Afričke i arapske države uručile su Beogradu oštar kolektivni demarš pošto je lider LDPJovanović njihove narode nazvao "kanibalima". Izvinjenje je, potom, usledilo od šefa diplomatije Vuka Jeremića, a LDP je odgovorio objašnjenjem da je Jovanović mislio na pojedince, diktatore.

U demaršu, koji je ministru Jeremiću uručio ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua, navodi se da su izjave lidera LDP "ozbiljne, rasističke i vređaju države i narode" koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali odbranu integriteta Srbije i s Beogradom održavaju odnose prožete prijateljstvom i solidarnošću.

Komesar za ljudska prava LDP Marko Karadžić je precizirao da je Jovanović u Skupštini, kada je izjavio da "šef srpske diplomatije u Africi razgovara sa kanibalima", mislio na pojedince, a ne na narode ili države.

Ministar Jeremić se izvinio za ovu "neprijatnost" i u ime Vlade Republike Srbije preneo uveravanje da Jovanovićeva izjava ne predstavlja zvaničan stav države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Homen: Proveriti da li je Čedomir Jovanović počinio krivično delo

Izvor: SrbijaNet.rs, 30.Mar.2011

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je danas, povodom demarša Arapske lige zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića o afrikancima kao kanibalima, da nadležni državni organi treba da provere da li je tu izvršeno ili nije krivično delo. "Smatram da

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.