Pritvoreno preko 270 migranata u Libiji

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 13:12

Pritvoreno preko 270 migranata u Libiji

Ženeva -- Preko 270 migranata koje je spasio trgovački brod blizu obala Libije vraćeno je u ovu zemlju u pritvorske centre, saopštile su agencije za migracije.

Migrante, čije je odredište bila Evropa, u ponedeljak je u međunarodnim vodama sa čamaca spasio trgovački brod „Vos Triton“ pod zastavom Gibraltara, i predao ih libijskoj obalskoj straži, potvrdili su juče u zajedničkom saopštenju Međunarodne organizacije za migracije i Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi AP.

Kako se navodi, dan kasnije libijska obalska straža migrante je sprovela u luku Tripoli, gde su ih libijske vlasti privele.

Dve organizacije naglasile su da je reč o kršenju međunarodnih pravila, jer prema međunarodnom pomorskom zakonu spašeni pojedinci trebalo bi da budu iskrcani na bezbednom mestu, a Libija se u ovom trenutku ne može svrstati u tu kategoriju.

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su vlade da trgovinskim brodovima koji spašavaju ljude u nevolji daju brze dozvole za iskrcavanje u sigurnim lukama.

Gotovo deceniju ratom razorena Libija je dominantna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i siromaštva u Africi i na Bliskom Istoku i pokušavaju u vrlo riskantnim poduhvatima uz pomoć krijumčara da stignu do Evrope.

Poslednjih godina EU se udružila sa libijskom obalnom stražom i drugim lokalnim grupama kako bi se zaustavili takvi opasni morski prelazi.

Grupe za zaštitu prava upozoravaju da takva politika ostavljaja migrante na milost i nemilost ili moru ili libijskim oružanim grupama, a mnogi od njih završavaju u pritvorskim centrima sa jako lošim uslovima gde su često izloženi raznim vrstama zlostavljanja.

Do sada je prema UN, tokom ove godine, više od 13.000 migranata vraćeno u libijske pritvorske centre, a stotine ih je stradalo na moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.