Prijem povodom Dana nezavisnosti Libije

Izvor: RTS, 15.Jan.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem povodom Dana nezavisnosti Libije

Ambasador Libije u Beogradu Šradi Tadžuri priredio je večeras prijem povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Libije.
Obraćajući se zvanicama, ambasador Šradi Tadžuri je rekao da Libiju i Srbiju povezuju odlični i tradicionalni odnosi, koji datiraju još iz šezdesetih godina – perioda kraljevstva u Libiji i nekadašnje Jugoslavije, prenosi Tanjug.

"U potpunosti se uzdamo u to da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su najviši zvaničnici dveju prijateljskih zemalja, Srbije i Libije, potpuno posvećeni jačanju i unapređenju odnosa između dve zemlje, služeći interesima dva prijateljskih naroda", istakao je ambasador, dodavši da postoje brojne osnove za uspeh koje treba da iskoristimo.
Tadžuri je napomenuo da i u Srbiji i u Libiji postoje populacije one druge zemlje, pri čemu je libijska kolonija u Srbiji, koja, kako je rekao, uživa poštovanje i uvažavanje od strane vlasti i naroda, druga najbrojnija kolonija stranih građana.
Rekao je da isto poštovanje i uvažavanje uživa i srpska kolonija u Libiji, i izrazio čvrsto uverenje da ove dve kolonije čine "jak most" koji povezuje dve zemlje i razvija njihove odnose.
Ambasador Tadžuri je, takođe, poručio da Libija "pruža ruku prijateljstva i saradnje svima, a posebno prijateljskoj srpskoj državi", oslanjajući se na princip uzajamnog poštovanja i bezbednog i mirnog života.
"Danas se radujemo ovom jubileju poštujući očeve koji su za našu voljenu domovinu žrtvovali sve, ne pitajući za cenu, da bismo mi mogli da živimo slobodno, bezbedno i napredno", rekao je on istakavši da Libija obeležava 63. godišnjicu sticanja nezavisnosti.
Ambasador Libije je podsetio da njegova zemlja sada prolazi kroz veoma složen i težak period.

"Ali mi imamo potpuno poverenje da će, zahvaljujući mudrosti i državništvu njenih čelnika, zajedno sa prijateljskim i bratskim zemljama, u najskorije vreme položiti ovaj teški ispit, naročito jer se prve naznake tog uspeha već mogu nazreti u tome što su sva braća Libijci seli za sto, za dijalog", rekao je Tadžuri.
Nakon intoniranja himni Libije i Srbije, ambasador Tadžuri je simbolično presekao tortu dekorisanu bojama libijske zastave zajedno sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, kao i sa ambasadorima nekoliko zemalja u Beogradu.
Svečanom prijemu u hotelu "Hajat" prisustvovali su poslanik Skupštine Srbije Sulejman Ugljanin, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica, političkog, kulturnog i javnog života.
Libija je proglasila nezavisnost od Francuske i Italije 24. decembra 1951. godine kada je libijski kralj Idris stvorio Ujedinjenu Kraljevinu.
Za vreme 42-godišnje vladavine svrgnutog i ubijenog lidera Moamera Gadafija bilo je ukinuto obeležavanje Dana nezavisnosti, a 2011. Libija je prvi put posle skoro četiri decenije proslavila taj praznik.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prijem u Beogradu: Ambasada Libije proslavila Dan nezavisnosti

Izvor: Svet, 16.Jan.2015, 01:08

Povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Libije, ambasador ove zemlje u Beogradu Šradi Tadžuri priredio je večeras prijem u beogradskom hotelu Hajat, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života.. Gospodinu Tadžuriju čestitke je su između ostalih uputili predsednica...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.