Prijateljski odnosi Srbije i Libije

Izvor: B92, Tanjug, 03.Apr.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljski odnosi Srbije i Libije

Sirt -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da su tokom njegovog razgovora sa libijskim vođom Moamerom el Gadafijem potvrđeni prijateljski odnosi dve zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u poseti Libiji, gde je razgovarao sa libijskim predsednikom Moamerom el Gadafijem. Teme razgovora, osim Kosova, uglavnom su se odnosile na ekonomsku saradnju dve zemlje. Predsednik Tadić je izjavio da veoma poštuje odluku Libije da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Veoma cenim člinjenicu da Libija nije priznala nezavisno Kosovo, niti će, i cenim činjenicu da je Libija učestvovala svojim pismenim podneskom u procesu pred Međunarodnim sudom pravde. Sad čekamo odluku Medjunarodnog suda pravde, a onda ćemo imati konsultacije šta dalje i u budućnosti", kaže Tadić.

Tadić je rekao da Srbija, posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, želi da nastavi borbu za očuvanje integriteta na dobronameran način, kako bi se došlo do pregovora o budućem statusu Kosova i pronalaženja kompromisnog rešenja.

Predsednik Srbije je naglasio da je pet godina posle njegovog prvog susreta sa Gadafijem, obim trgovinske razmene dve zemlje porastao za skoro deset puta, ali i da se sa libijskim liderom dogovorio da kada se ponovo za pet godina sretnu, trgovinska razmena bude i 100 puta veća.

"Nekoliko polja je izuzetno atraktivno za ekonomsku saradnju. To je oblast poljoprivrede, farmaceutske industrije , transfer tehnologije i znanja iz oblasti medicine, saradnja vojnog zdravstva, odbrambena industrija i naravno govorili smo o mogućnosti da naše kompanije u budućnosti zajedno učestvuju na tenderu za proizvodnju i prodaju lokomotiva, teretnih i putničkih vagona ", rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema razgovora dva predsednika bio je i dug SFRJ prema Libiji i sukcesija. Ta pitanja bi, smatra Tadić, trebalo razrešiti što pre, kako bi se dodatno unapredila saradnja dve zemlje.

Prema Tadićevim rečima još jednom su potvrđeni prijateljski odnosi Srbije i Libije, koji se oslanjaju na nekadašnje dobre veze bivše Jugoslavije sa tom zemljom, i zajedničko učešće u Pokretu nesvrstanih.

Tadić je Gadafiju poklonio duborez sa motivom srpske narodne nošnje.

Tadića je na aerodromu, u Sirtu, sačekala visoka delegacija libijske vlade, predvođena premijerom Bagdadijem al Mahmudijem.

Gadafi je 1. septembra prošle godine, na proslavi 40.godišnjice Libijske revolucije, odlikovao Tadića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.