Premijer prelazne vlade Libije zatražio međunarodnu pomoć

Izvor: B92, 23.Jun.2021, 18:32

Premijer prelazne vlade Libije zatražio međunarodnu pomoć

Premijer prelazne vlade Libije Abdulahmid Dbeibeh zatražio je da međunarodna zajednica pomogne da strani borci, plaćenici napuste teritoriju zemlje.

On je to zatražio u Berlinu tokom međunarodnog mirovnog skupa posvećenog Libiji.

Razgovori su bili usmereni na međunarodnu podršku u organizovanju i održavanju izbora planiranih za decembar ove godine, na odlazak stranih plaćenika iz Libije i objedinjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružanih snaga koje su sada podeljene u suprotstavljene frakcije u toj zemlji, prenosi Rojters.

Dbeibeh, koji je uz podršku UN u martu imenovan za premijera vlade nacionalnog jedinstva, upozorio je na sastanku da je loša bezbednosna situacija ugrozila tranziciju.

"Postoji zabrinutost zbog političkog procesa koji se u nekim oblastima oslanja na oružanu silu i plaćenike i na prisustvo terorista", predočio je premijer prelazne vlade.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas rekao je da svi učesnici žele da budu sigurni da postoji međunarodna podrška.

Američki državni sekretar Anthoni Blinken poručio je da planirani izbori u Libiji moraju biti održani.

"Podžavamo cilj o suverenoj, stabilnoj, ujedinjenoj i bezbednoj Libiji bez stranog mešanja", rekao je Blinken.

Uz pomoć Ujedinjenih nacija, Libija je tokom protekle godine napravila brz napredak u prevazilaženju haosa i nasilja koje je u jednoj fazi pretilo da preraste u regionalni sukob velikih razmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.