Prazna pretnja Gadafija Evropi

Izvor: B92, 18.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prazna pretnja" Gadafija Evropi

Beograd -- Sa oružjem koje poseduje, libijski lider ne bi mogao da ugrozi evropske zemlje koje imaju izlaz na Sredozemno more, smatraju vojni analitičari.

"Mete naših napada biće i putnički avioni i brodovi u Mediteranu", zapretio je libijski Vođa Moamer el Gadafi.

Sa raketama koje poseduje, libijski lider dobacuje najdalje 300 kilometara od svojih granica - sistem "Skad B" daleko više ugrožava Afriku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko bi bio okrenut ka jugu, nego Evropu, kako pokazuju analize vojnih internet sajtova širom sveta.

Gadafi je devedesetih pokušao da od Severne Koreje nabavi rakete dometa 1.000 kilometara - otprilike do Albanije i Makedonije - ali podaci pokazuju da nije uspeo. Ostaju mu avioni sa aerodroma strateški raspoređenih na obali Mediterana jer "Skad B" nije dovoljan.

"Sa tim projektilom ne može da se dejstvuje po evropskom kopnu nego samo po ostrvima koja su isturena od Italije. Onda ostaje samo suhoj 24, koji bi hipotetički mogao da dostigne dalje ciljeve, ali bi to značilo da libijski piloti da bi izbegli mogućnost ranog otkrivanja, lete u brišućem letu", rekao je Aleksandar Radić, vojni analitičar, za B92.

Svaka vojska koja napadne Libiju susrela bi se sa problemom "koga napasti", jer linija komandovanja u vojsci gotovo ne postoji. Libijske snage raspolažu i izuzetno skromnim potencijalom u naoružanju.

"Vreme je trošilo naoružanje koje su imali, bez obzira što ga nisu trošili - vreme je imalo veoma negativne posledice po resurse. Zatim, obuka je dovedena u pitanje jer Libijci nisu osigurali kontinuitet obuke unazad 20-25 godina. I unazad par godina, posle normalizacije odnosa sa Zapadom, pokušali su da uhvate korak sa vremenom", kaže Radić.

U obnovi libijskih snaga najviše su učestvovali Rusi i Francuzi, ali i Srbija. Bivša Jugoslavija je od sedamdesetih izvozila oružje, a uvozila libijske studente za obuku - pre svih pilote. Oko 1.500 libijskih oficira školovano je kod nas, a poslednjih godina Srbija se vraćala na vojno tržište severne Afrike.

"Srbija je učestvovala u remontu te tehnike i stidljivo kroz ugovore koji nisu bili jako značajnog karaktera uvodili su nove poslove, saradnja se širila, ali sa izrazitom blagonaklonošću Zapada jer je do pobune Zapad smatrao da je Gadafi saveznik koga treba podržati", kaže Radić.

On zaključuje da Evropa nema razloga da se plaši libijskih raketa, ali da je mnogo opasnija mogućnost organizovanja terorističkih napada - u čemu Gadafijev režim ima iskustva.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.