Izvor: Politika, 02.Okt.2011, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverljivi razgovori se ovde ne vode

Brisel, Napulj – Rat u Libiji još nije završen, a diplomate i vojni stratezi NATO spremno tvrde da je Operacija ujedinjeni zaštitnik jedna od najbrže pokrenutih, najobuhvatnijih po širini mandata, najefikasnijih i najkraćih u 62 godine postojanja Alijanse, zaključak je posle serije susreta koje sam ove nedelje imao u štabu NATO u Briselu i u zajedničkoj komandi savezničkih snaga u Napulju.

Misija NATO, sankcionisana rezolucijom Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bezbednosti UN, predviđa da snage Alijanse obezbeđuju Zonu zabranjenog leta i da kontrolišu pomorsku blokadu Libije zbog embarga na uvoz oružja. Šestomesečni mandat produžen je, 27. septembra,za 90 dana, mada može da bude prekinut i ranije.

Sagovornici „Politike” ističu pozitivna iskustva primenjena u Libiji. „Nismo čekali kao u Bosni, u Libiji smo reagovali brže nego na Kosovu”, kaže zvaničnik NATO zadužen za partnerstvo sa zemljama Mediterana i šireg Bliskog istoka.

„Libijska kriza pokazala je fleksibilnost NATO. Reagovali smo šest dana posle usvajanja rezolucije UN”, ističe brigadni general Hesus Amatriain,dodajući da je NATO pokazao „otvorenost” u dogovoru sa nekim arapskim zemljama.

Pitanja, kako se to često događa u ovakvim kontaktima, često govore više od odgovora. Uostalom, „poverljivi razgovori se ovde ne vode”, piše iznad vrata na ulazu u restoran u NATO štabu u Briselu.

(Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Politike od 02.10.)

Boško Jakšić

objavljeno: 02.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.