Pobunjenici pred Tripolijem, borbe u zavičaju Gadafijevih

Izvor: Blic, 29.Mar.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici pred Tripolijem, borbe u zavičaju Gadafijevih

TRIPOLI - Snage libijskih pobunjenika su, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, munjevitom brzinom prevalile stotine kilometara i juče stigle nadomak Sirta, rodnog grada Moamera Gadafija i njegovog ključnog uporišta koje onemogućava napredovanje ka Tripoliju.

Ovaj lučki grad nalazi se 450 kilometara istočno od Tripolija i približno na pola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta između prestonice i Bengazija, sedišta opozicije, pa se očekuje da bi pobunjeničke snage ukoliko nastave istim tempom već krajem nedelje mogle da krenu na Tripoli.

Komentatori ističu da Sirt, kao Gadafijevo rodno mesto, snažno podržava libijskog vođu. Iako agencije javljaju o raskolu među Gadafijevim ljudima, Sirt ima i simboličan značaj kao jedino veće mesto u središtu zemlje koje još uvek drže Gadafijeve snage. One su izgubile ceo istok i ako izgube Sirt, pobunjeničko napredovanje ka Tripoliju bilo bi nezadrživo.

Analitičari ističu da vesti o padu Sirta imaju psihološki značaj na Gadafijeve pristalice u Tripoliju i loše utiču na moral režimskih snaga. Juče ujutru ustanici su saopštili da su ušli u Sirt, ali je dopisnik Rojtersa to demantovao. On javlja da je situacija u tom lučkom mestu mirna, da Gadafijevi vojnici patrliraju ulicama u civilnim automobilima, koje su kamuflirali blatom. „Pripadnici milicije prkosno dižu uvis puške AK-47 i poručuju: „Ako dođu u Sirt, branićemo naš grad". Deo žitelja je već pobegao, a oni koji su ostali ne izlaze iz domova. Očevici kažu da je u noći između nedelje i ponedeljka u grad bio izložen vazdušnim udarima francuske avijacije", preneo je dopisnik Rojersa.

Katarska televizija „Al Džazira" je javila da je napredovanje pobunjenika zaustavljeno kod Ben Džavida, 140 kilometara istočno od Sirta i da se tu nalazi linija fronta. "Mi želimo da uđemo u Sirt danas, ali ne znam da li će se to i desiti”, rekao je 25-godišnji pobunjenik Mardžaj Aguri, stacioniran kod Bin Džavada sa još 100 saboraca, tri raketna lansera, šest protivavionskih raketnih lansera i desetak kamioneta s mitraljezima.

General Hamdi Hasi, pobunjenički komandant iz obližnjeg Bin Džavada, objasnio je da se strategija ustanika sada sastoji u tome da uporedo s vojnom ofanzivom nastoje da pridobiju na svoju stranu lokalna plemena odana Gadafiju.

"Imate Gadafija i oko njega nekoliko krugova pristalica. Svaki od tih krugova se raspada i nestaje”, kazao je Hasi.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže gde se trenutno nalazi sam Gadafi, ali je portparol vlade sugerisao da on menja mesto boravka i da se kreće po celoj Libiji da bi prikrio lokaciju.

Paralelno, zapadno od Sirta već 12 dana traje opsada Misrate, jedinog mesta pod kontrolom pobunjenika na zapadu Libije. Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Libije proglasilo je juče prekid vatre u ovom gradu, nad čijim delovima su, prema ranijim tvrdnjama pobunjenika, snage Moamera Gadafija uspele da povrate kontrolu.

Konferencija o Libiji u Londonu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen prisustvovaće danas konferenciji u Londonu, na kojoj će biti reči o daljoj vojnoj akciji u Libiji.

Učešće je potvrdio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, državna sekretarka SAD Hilari Klinton, a očekuje se i prisustvo premijera Katara Hamada bin Džabera.

Povezane vesti: Bilt: Libija nije centar gravitacije u regionu Beograđani i Libijci ponovili protest podrške NATO preuzima vodeću ulogu u operaciji, pobunjenici napreduju ka zapadu Pobunjenici zauzeli i Bregu, novo bombardovanje u Libiji Najgori scenario - podela Libije
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.