Izvor: B92, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmičari pustili putnike

Tripoli, Kartum -- Dvojica otmičara sudanskog aviona pustili su sve putnike, a zadržavaju i dalje članove posade, javljaju agencije.

"Svi putnici su napustili avion", rekao je neimenovani libijski zvaničnik, dodajući da su "dvojica otmičara i članovi posade još u avionu". "I dalje sa njima (otmičarima) pregovaramo", dodao je on. Otmičari su juče iznad Libije oteli sudanski putnički avion sa više od 80 putnika. Avion je morao da sleti u Libiju. Avion je poleteo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz sukobom zahvaćene provincije Sudana, Darfura.

Avion privatne sudanske kompanije "San er", sa 87 putnika i osam članova posade, sleteo je juče na vojni aerodrom Kufra, grad-oazu, koji se nalazi 1.350 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Avion je sleteo u Libiju pošto su egipatske vlasti prethodno odbile da mu daju dozvolu za sletanje. Jedan sudanski zvaničnik kazao je juče da je muškarac naoružan nožem oteo avion ubrzo po poletanja iz grada Nijale u Darfuru, za Kartum.

Pokret za oslobođenje Sudana (SLM) demantovao je noćas da ima bilo kakvu ulogu u jučerašnjoj otmici sudanskog putničkog aviona, kao što su ranije javili pojedini mediji.

"Nismo uopšte učestvovali u otmici. To je u potpunosti suprotno našim ciljevima i vrednostima. Mi snažno osuđujemo otmicu", izjavio je portparol SLM-a Jahja al Bašir.

Katarska televizija Al Džazira ranije je javila da su među desetoricom otmičara sudanskog putničkog aviona, u kojem je bilo 94 putnika i koji je u utorak sleteo u Libiju, pripadnici frakcije Abdela Vaheda, jedne od frakcija Pokreta za oslobođenje Sudana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.