Otmica srpskih diplomata u Libiji, formiran krizni štab

Izvor: RTS, 09.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otmica srpskih diplomata u Libiji, formiran krizni štab

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da očekuje u narednih 48 časova rasplet događaja u vezi sa otmicom dva srpska državljana u Libiji. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je formiran krizni štab koji radi na rešavanju vanredne situacije. Jedna osoba uhapšena u vezi sa incidentom, kaže ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Na putu ka Tunisu je došlo do presecanja kolone u kojoj je bio i naš ambasador, a u drugom automobilu vozač i vezista. Došlo je do ispaljivanja hitaca, a jedan libijski državljanin je ranjen u nogu, tako govore prvi izveštaji", kaže ministar Ivica Dačić za RTS.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da su u gradu Sabrati oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić.
Dačić objašnjava da je u Libiji nestabilna situacija, da postoji jedna vlada u Bengaziju, a druga u Tripoliju. Pojedini delovi zemlje su pod različitom kontrolom, kaže Dačić.
Šef srpske diplomatije razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Libije Muhamedom Imhamid Abdulazizom. Obaveštene su, kaže, sve službe bezbednosti. "Nemamo informacije ko su otmičari. Niko se nije javio da bilo šta traži, pratimo situaciju. Formiran je krizni štab koji radi na rešavanju vanredne situacije. O tome sam obavestio i premijera, tako da je cela država angažovana", ističe Dačić.
Dodaje da je ambasador Srbije Oliver Potežica dobro i da je sve prijavio policiji, koja nema novih detalja.
Potežica je u izjavi Tanjugu opisao kako je došlo do presretanja kolone. Rekao je i da je povodom incidenta uhapšena jedna osoba, od koje bi mogle da se dobiju neke informacije, posle suočavanja s ranjenim Libijcem.
Član veća grada Sabrate Abdulghasim Krair izjavio je da će lokalne vlasti dati sve od sebe da spasu otete državljane Srbije.
Kaže da su posle incidenta vojne snage bezbedno ispratile ostatak kolone vozila do tuniske granice. "Uveravamo ih da ćemo dati sve od sebe da nađemo krivce i spasimo zaposlene u ambasadi", rekao je Krair, prenosi AP.
Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija. Agencija Frans pres piše da u njoj deluje ekstremistička grupa "Fažr Libija" koja je prošle godine osvojila Tripoli.
Analitičari navode da u Sabrati žive bivša nomadska plemena koja zarađuju krijumčarenjem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Očekuje se pozitivan rasplet događaja

Izvor: Cafe.ba, 09.Nov.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje pozitivan rasplet događaja u vezi sa otmicom dva srpska državljana u Libiji...Vučić je rekao sinoć za RTS da je sa libijskim zvaničnicima već razgovarao o otmici službenika Ambasade Srbije...On kaže da u narednih 48 časova očekuje pozitivan rasplet...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.