Oslobođen državljanin Srbije otet u Libiji?

Izvor: RTS, 26.Apr.2016, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen državljanin Srbije otet u Libiji?

Državljanin Srbije Miroslav Tomić (46), koji je otet u Libiji u subotu, 23. aprila, oslobođen je danas, javljaju beogradski mediji. Imamo informacije da je Tomić oslobođen, ali čekamo zvaničnu potvrdu i da se stupi u kontakt sa njim, kaže za RTS Veljko Odalović iz Ministarstva spoljnih poslova. U potragu uključeni i vojni helikopteri.
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemačkoj kompaniji "Feroštal", za koju Miroslav Tomić radi, Tanjugu su potvrdili da je on oslobođen i da se nalazi na sigurnom.

"Obavešteni smo o incidentu s gospodinom Miroslavom Tomićem i srećni smo što možemo da vas obavestimo da je on slobodan i na bezbednom mestu", rekao je predstavnik "Feroštala" Martin Vihers.
Zamolio je za razumevanje što ta firma nije u poziciji da daje dalje informacije o incidentu, ujedno upućujući na Ambasadu Srbije u Tripoliju.
Prethodno su i Večernje novosti javile da je Tomić oslobođen.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova rekao je za Radio-televiziju Srbije da ima informacija da je slučaj otmice Miroslava Tomića najverovatnije rešen.
"Informacije koje su došle do nas je da je najverovatnije slučaj rešen i da će biti pozitivno rešen, ali nemamo zvaničnu potvrdu - to je ono što čekamo. Sama nemačka strana je istakla ustvari da oni žele lični kontakt ili da se čuju i da vide Tomića, i da time stave tačku na ceo slučaj, mada i oni imaju informaciju da je oslobođen", rekao je Veljko Odalović za RTS.
Ističe da je, uprkos kidnapovanja srpskih službenika i pogibije dvoje naših državljana, povećan broj ljudi koji su otišli da rade u Libiji.
I u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da "postoje indicije da je Tomić oslobođen", ali da će se više informacija znati u toku dana.
Ambasada u Tripoliju je, kažu, u redovnom kontaktu sa nadležnim organima u Libiji i nemačkom kompanijom i čine sve da se srpski državljanin što pre oslobodi.
Ministarstvo je potvrdilo da je Tomić otet 120 kilometara od granice sa Egiptom.
"Ambasadu Republike Srbije u Tripoliju u ponedeljak, 25. aprila, predstavnik nemačke firme 'Feroštal' obavestio je da je radnik njihove kompanije i državljanin Republike Srbije Miroslav Tomić kidnapovan u nedelju, 24. aprila, u kasnim poslepodnevnim satima na putu Sarir–Mesla", saopštilo je Ministarstvo.
Tomić, šef projekta u "Feroštalu", kidnapovan je tokom svojih redovnih radnih aktivnosti, tokom obilaska kompleksa firme. Izveden je iz automobila i odveden u nepoznatom pravcu.
Kako je Ambasada obaveštena, predstavnici nemačke kompanije smatraju da kidnapovanje nema političku pozadinu i da je najverovatnije posledica u poslednje vreme učestalih lokalnih sukoba.
Kompanija je, odmah nakon kidnapovanja, obavestila sve vojne i bezbednosne organe u Libiji, kao i UNSMIL i nemačku ambasadu. Obaveštena je i porodica Miroslava Tomića.
Potraga je započela odmah po prijavi nestanka, a uključeni su i vojni helikopteri.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da državni organi Srbije rade sve što mogu kada je reč o otetom državljaninu Srbije.
Večernje novosti pišu da je Tomić otet prilikom obilaska naftne bušotine "Mesina oilfild", koja je u vlasništvu kompanije "Arabijan gold oliv kompani".
Tomić živi u Libiji poslednjih 20 godina i zaposlen je u nemačkoj kompaniji "Feroštal", koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin.
Novosti navode da je Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do pre tri nedelje bio u Srbiji i da je planirao da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloletnih sinova otišao na zajednički odmor.
Poslednji se sa njim, dan pre otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji, navode Novosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Feroštal tvrdi: Oteti Srbin u Libiji slobodan; MSP: Nemamo potvrdu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2016

Državljanin Srbije Miroslav Tomić koji je otet u nedelju u Libiji, trenutno je na slobodi i na sigurnom mestu, izjavio je Tanjugu predstavnik nemačke firme Feroštal Martin Vihers u kojoj je i Tomić zaposlen..."Obavešteni smo o incidentu s gospodinom Miroslavom Tomićem i srećni smo što možemo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.