Oko 100 migranata u moru, neki vraćeni na kopno gde padaju bombe

Izvor: B92, 17.Jun.2020, 21:05

Oko 100 migranata u moru, neki vraćeni na kopno gde padaju bombe

Brod nemačke nevladine organizacije "Si voč" (Sea Watch) spasao je danas oko sto migranata kod obale Libije, saopštila je ta organizacija.

"Si voč" tri je pritekao u pomoć jednom brodu na 29 nautičkih milja od libijske obale kod mesta Zavija, oko 40 kilometara zapadno od Tripolija, navela je ta organizacija na Tviteru.

Na brodu je bilo oko sto ljudi među kojima i žene i deca. "Više spasenih je odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobilo medicinsku pomoć", naveo je izvor.

Tokom operacija spasavanja, kako je navedeno, stigao je gliser libijske obalske straže koji bi brod sa migrantima pogurao ka kopnu da oni nisu intervenisali.

Prema saopštenju italijanske grupe Mediteranea, koja iznajmljuje drugi humanitarni brod koji patrolira tom zonom "Mare Jonio", gliser italijanske obalske straže je uhvatio drugi čamac sa migrantima danas pre podne u zoni kod Tripolija.

Kako je navedeno, oni su nemoćno prisustvovali kako libijska milicija interveniše i mimo svih međunarodnih konvencija vraća migrante na kopno gde padaju bombe i odakle su hteli da pobegnu.

Posle forsirane pauze od dva meseca u italijanskim lukama gde su ih italijanske vlasti držale zbog "tehničkih razloga", brodovi "Mare Jonio" i "Si Voč tri" ponovo su zaplovili početkom juna da patroliraju centralnim Sredozemljem. Sa dolaskom leta i boljim uslovima plovidbe mogao bi da se poveća broj pokušaja prelaska te zone iz Libije narednih nedelja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.