Odloženo potpisivanje sporazuma o učešću u misijama EU

Izvor: S media, 18.Mar.2011, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo potpisivanje sporazuma o učešću u misijama EU

Potpisivanje sporazuma o učešću Srbije u civilnim i vojnim misijama EU odloženo je zbog situacije u Libiji, rečeno je portalu Euraktiv Srbija u Ministarstvu odbrane Srbije.

Sporazum je trebalo da početkom sledeće nedelje potpišu ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Ivica Dačić i Vuk Jeremić u ime Srbije, a u ime >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije početkom nedelje će ipak boraviti u Briselu i, prema agendi EU, sastaće se 21. marta sa komesarkom za medjunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizu Kristalinom Georijevom.

Libija: NATO spreman za akciju

Za 22. mart zakazan je sastanak Dačića sa komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem.

Na sajtovima evropskih institucija nisu navedene teme razgovora Dačića sa evropskim komesarima.

Odlaganje potpisivanja sporazuma ne predstavlja problem za evropske integracije Srbije, budući da ovaj tip vojne saradnje nije neophodan u ovoj fazi približavanja Srbije EU.

Ivica Dačić o saradnji u regionu

Kako je državna sekretarka Ministarstva Tanja Miščević odbrane kazala u intervjuu za EurAktiv 20. februara, reč o sporazumu o razmeni bezbednosnih informacija i o Okvirnom sporazumu o uključivanju u civilne i vojne misije.

Ta dva sporazuma su neophodna da bi srpska vojska i policija mogle da šalju svoje pripadnike zajedno sa vojskama i policijama država članica u misije za očuvanje bezbednosti i sigurnosti, objasnila je ona.

Srbija je do sada ucestvovala samo u misijama Ujedinjenih nacija.

EU trenutno ima vojne misije jos u Bosni i Hercegovini i Somaliji, a civilne misije u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Moldaviji i Ukrajini, u Gruziji, Afganistanu i Iraku i po dve u Kongu i na palestinskim teritorijama.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odloženo potpisivanje sporazuma o učešću u misijama EU

Izvor: NaDlanu.com, 19.Mar.2011, 11:17

BEOGRAD, 18. marta 2011. (Beta) - Potpisivanje sporazuma o učešću Srbije u civilnim i vojnim misijama EU odloženo je zbog situacije u Libiji, rečeno je portalu Euraktiv Srbija u Ministarstvu odbrane Srbije. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.