Nova vojna izaslanstva Srbije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Mar.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vojna izaslanstva Srbije

BEOGRAD - Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije (VOA) brigadni general Dragan Vladisavljević izjavio je da Srbija trenutno ima izaslanike odbrane u 19 zemalja, i u toku ove godine planira da otvori još četiri izaslanstva - u Španiji, Libiji, Iraku i Bosni i Hercegovini, a zatvori dva - u Belgiji i Ukrajini.

On je, podnoseći izveštaj o radu VOA Odboru Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, objasnio da je najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << deo izaslanstava odbrane koncentrisan u Evropi i obuhvata pet susednih i vodeće evropske zemlje, kao i neke od interesa za sistem odbrane Srbije.

U Aziji se nalaze dva izaslanstva odbrane, a u Severnoj Americi i Africi po jedno.

Vladisavljević je istakao da je ta služba rad izaslanika odbrane usmerila na prikupljanje podataka o vojnim planovima i aktivnostima stranih država i njihovih oružanih snaga, stranih organizacija, grupa i pojedinaca od interesa za bezbednost zemlje.

Govoreći o kadrovskoj strukturu VOA, on je naveo da je Agencija trenutno popunjena 74 odsto od planiranog broja, što je rezultat racionalizacije i sprovedenih organizacijskih promena, prosek starosti njenih pripadnika je 38 godina, a 76 odsto je sa visokom stručnom spremom.

Prema rečima Vladisavljevića, težište obaveštajne delatnosti Agencije je na izučavanju i praćenju zemalja koje imaju direktan ili indirektan uticaj na bezbednost Srbije i praćenju planova "nosilaca asimetričnih pretnji u regionu i širem okruženju".

On je ocenio da je saradnja sa ostalim službama bezbednosti u zemlji korektna i znatno poboljšana u odnosu na prethodni period, a redovno se razmenjuje obaveštajno-bezbednosni materijal, što doprinosi potpunijem praćenju bezbednosnih informacija.

Bezbednosno interesantna saznanja o delovanju ekstremističkih islamskih pokreta na prostoru Balkana se, prema rečima potpukovnika Raše Lazarevića iz VOA, razmenjuju i sa stranim obaveštajnim službama.

Odbor za bezbednost je usvojio izveštaj o radu VOA.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.