Nemačka kompanija: Tomić slobodan i na sigurnom

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka kompanija: Tomić slobodan i na sigurnom

Beograd -- Državljanin Srbije Miroslav Tomić koji je otet u Libiji sada je na slobodi, izjavio je Martin Vihers, predstavnik firme Feroštal, u kojoj je i Tomić zaposlen.

"Obavešteni smo o incidentu s gospodinom Miroslavom Tomićem i srećni smo što možemo da vas obavestimo da je on slobodan i na sigurnom mestu", rekao je Vihers i zamolio za razumevanje što ta firma nije u poziciji da daje dalje informacije o incidentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ujedno upućujući na Ambasadu Srbije u Tripoliju.

Sat ranije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da postoje indicije da je Tomić oslobođen, ali da do sada ova informacija nije potvrđena.

"Ambasada Srbije u Tripoliju čini sve da se što pre oslobodi naš oteti državljanin", navodi se u saopštenju i dodaje da se vodi intenzivna pretraga u koju su uključeni i vojni helikopteri.

Navodi se da je Ambasada Srbije u redovnom kontaktu s nadležnim organima u Libiji i nemačkom kompanijom.

Podseća se da je Ambasadu Srbije u Tripoliju u ponedeljak 25. aprila predstavnik nemačke firme Feroštal obavestio da je radnik njihove kompanije i državljanin Srbije Miroslav Tomić kidnapovan dan ranije kasno po podne na putu Sarir - Mesla (jugoistočni deo Libije, 1 200 kilometara od Tripolija).

Tomić, šef projekta u Feroštalu, kidnapovan je tokom svojih redovnih radnih aktivnosti, dok je obilazio kompleks firme.

On je izveden iz automobila i odveden u nepoznatom pravcu.

Kako je ambasada obaveštena, predstavnici nemačke kompanije smatraju da kidnapovanje nema političku pozadinu i da je najverovatnije posledica u poslednje vreme učestalih lokalnih sukoba.

Kompanija je, odmah nakon kidnapovanja, obavestila sve vojne i bezbednosne organe u Libiji, kao i UNSMIL i nemačku ambasadu. Kompanija je obavestila i porodicu svog radnika.

Pojedini beogradski mediji preneli su ranije danas da je Tomić oslobođen.

Generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović naveo je da nema informacija o tome šta bi bili motivi otmice srpskog državljanina u Libiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.