Nasilje u Kabulu

Izvor: RTS, 17.Sep.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje u Kabulu

Libija najavila vojni udar na radikalne islamiste, oko čijih baza već danima vlada eksplozivna atmosfera. Ozbiljni sukobi demonstranata i policije u Karačiju, pet mrtvih i na desetine ranjenih. Nagrada za "glavu" Salmana Ruždija porasla na 3,3 miliona dolara.

11.36 - Nasilje u Kabulu. Stotine demonstranata kamenovalo američku ambasadu. Zapaljen jedan automobil, po gradu gore gume.  

10.30 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jemen dozvolio Amerikancima da u ambasadu dovedu 50 specijalaca. Iznad grada lete bespilotne letelice.

02.24 - Libijci upozorili Amerikance na sve lošiju bezbednosnu situaciju tri dana pred napad na ambasadu u Bengaziju, tvrde lideri lokalne brigade.

Libijska vlada se, kako se čini, sprema za odlučni obračun sa radikalnim islamistima iz brigade Ansar al Šarija, koja je, više gotovo da nema nikakve dileme, odgovorna za napad na američku ambasadu u Bengaziju i smrt ambasador Krisa Stivensa.

Predsednik libijskog parlamenta, Muhamed al Magariaf je potvrdio da su Amerikanci "presreli komunikaciju" između islamista iz Bengazija i lidera Al Kaide Magreba iz koje se jasno vidi da je Ansar al Šarija pripremala napad na Amerikance, ali i da je, tokom priprema, bilo podela unutar te grupe.

"Ovo je odlučujući trenutak za Libiju. Konfrontacija je neminovna", rekao je Magariaf.

Tripoli je, istovremeno, zatražio od Amerikanaca da se ne upuštaju u osvetničke akcije, upozuravajući da bi takav napad imao katastrofalan uticaj na javno mnenje, što, suštinski, predstavlja objašnjenje zbog čega još nisu upotrebljene američke bespilotne letelice, upućene u Libiji samo zarad lova na islamiste.

Ipak, u prethodnih 48 časova, bespilotne letelice su u nekoliko navrata proletale iznad Bengazija.

Libijska policija uhapsila je, do sada, pedesetak osoba koji se dovode u vezu sa napadom na američku ambasadu, ali će vlasti teško uspeti da prikupe dokaze za kakav valjan postupak, jer je istraga sprovedena traljavo i tek pošto su bezbrojne medijske ekipe praktično uništile mesto zločina.

Oko baze Ansar al Šarije je napeto već nekoliko dana, jer u gradu vlada mišljenje da je sukob snaga bezbednosti i islamista neizbežan. Za svaki slučaj, nedalo od obale usidrena su dva američka ratna broda spremna da na bazu radikalnih islamista ispale krstareće rakete "tomahavk".

Osim baze, borci Ansar al Šarije drže i lokalnu bolnicu gde se nalaze dvojica islamista ranjenih u sukobima oko ambasade.

Haos u Karačiju, javio se i Hezbolah

Nekoliko stotina demonstranata probilo se kroz policijske barikade u Karačiju i krenulo ka američkom konzulatu pre nego što je policija počela da puca, prvo u vazduh, a kasnije, kako se čini, i u meso, jer je tokom protesta pet osoba je poginula, a na desetine je povređeno.

Policija je, takođe, koristila suzavac i vodene topove, dok su demonstranti snage reda zasipali kamenicama i ciglama. Demonstracije su održane u još nekoliko pakistanskih gradova, ali nije bilo nereda.

Zapad, ipak, najviše brine činjenica da se, posle nekoliko dana oklevanja, u pozive na nasilje odlučio i libanski Hezbolah, koji se mudro držao po strani tokom dosadašnjih sukoba ustanika i njihovog saveznika Bašara al Asada u Siriji. Lider Hezbolaha, koji gro novca dobija od Irana, šeik Hasan Nasralah pozvao je pristalice na demonstracije.

I na kraju, iranska fondacija koja već godinama "mami" potencijalne ubice nagradom za glavu autora Satanski stihova, Salmana Ruždija, podigla je ulog, pa će čovek koji ubije jednog od najvećih pisaca današnjice, namesto dosadašnjih 2,8 dobiti čitavih 3,3 miliona dolara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nasilje u Kabulu i Džakarti

Izvor: RTS, 17.Sep.2012

Libija najavila vojni udar na radikalne islamiste, oko čijih baza već danima vlada eksplozivna atmosfera. Ozbiljni sukobi demonstranata i policije u Karačiju, pet mrtvih i na desetine ranjenih. Nagrada za "glavu" Salmana Ruždija porasla na 3,3 miliona dolara...11.48 - Demonstranti napali američku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.