Naša realnost: Život kao u Libiji

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2013, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša realnost: Život kao u Libiji

Najnoviji izveštaj programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) o ljudskom razvoju otkriva nam podatak da je Srbija prema indeksu ljudskog razvoja (HDI) zauzela 64. mesto među 187 rangiranih zemalja u svetu po kvalitetu života. Ovo mesto Srbija deli sa Libijom i Malezijom. Indeks ljudskog razvoja (HDI – Hjuman Divelopment Indeks) je formula po kojoj se meri siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek i drugi faktori za zemlje širom sveta. Zahvaljujući ovoj formuli mnogi zemlje svrstavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u: razvijene, zemlje u razvoju i zemlje trećeg sveta. Do ove formule je došao pakistanski ekonomista Mahbub al Hak, a Program Ujedinjenih nacija za razvoj je koristi od 1993. godine u svom godišnjem izveštaju razvoja.
Poslednji Izveštaj otkriva da je HDI od 0,769 poena Srbiju svrstao u kategoriju zemalja sa visokim ljudskim razvojem. Zanimljivo je da su na „listi razvoja“ bolje od Srbije plasirane Crna gora (52. mesto), Hrvatska (47. mesto) i Slovenija (21. mesto). Naravno, vodeće na rang-listi su Norveška, Australija i SAD, dok su na dnu liste ratom razorena Demokratska Republika Kongo i sušom pogođena Nigerija. Šta se sve to meri Indeksom ljudskog razvoja (HDI) pre konačnog rangiranja? Na mesto koje će neka zemlja zauzeti na rang-listi utiče dug i zdrav život meren prema životnom veku. Znanje se meri prema pismenosti. Takođe, u obzir se uzima, osnovno, srednje obrazovanje, kao i postotak upisa. Na rang listu utiče i pristojan životni standar meren prema Bruto društvenom proizvodu po stanovniku. Naravno, ne treba smetnuti s uma da zemlje koje su na vrhu liste tu poziciju često naglašavaju kako bi privukle obrazovne migrante.
Najnoviji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma pokazuje da je Srbija među vodećim zemljama po „odlivu mozgova“. Prema nekim procenama, koje beleži portal „Istinomer“, država je izgubila čak 12 milijardi evra uloženih u obrazovanje 100 hiljada mladih ljudi, koji su tokom poslednjih 20 hodina napustili zemlju. Iz svega navedenog Srbija, ipak, ne shvata poruke koje dobija od relevantnih institucija u svetu koje niti hoće, niti mogu da nam pomognu ukoliko sami ne zasučemo rukave podržavajući vrednosti koje doprinose boljitku.
Predrag Prokopljević
Tweet
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.